Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužen za klevetu

MIP Saboru: HDZ-ovcu Šanteku ne skidati imunitet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je danas Saboru predložilo da uskrati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ovog zastupnika Ivana Šanteka, kojega je 12 savjetnika sisačko-moslovačke županice tužilo za klevetu.

Iako ih je Šantek zamolio da mu skinu zastupnički imunitet da bi, kako je rekao, na sudu raščistio stvari oko rada Savjeta županice Marine Lovrić Merzel iz SDP-a, članovi MIP-a poveli su se dosadašnjom praksom da zbog privatne tužbe za klevetu ne skidaju zastupnički imunitet.

'Zamolio bi MIP da mi skine imunitet kako bi se nastavio sudski postupak pred Općinskim sudom u Sisku, i to ne samo zbog mene nego i zbog šire javnosti', poručio je Šantek članovima Povjerenstva.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna Ustavni sud odbio skinuti imunitet predsjedniku Mesiću

>> HDZ-ova zastupnika tužilo 12 savjetnika Marine Lovrić

Napomenuo je da je prošlog mjeseca pred sisačkim sudom održano prvo ročište na kojemu je neuspjelo pokušano mirenje s 12 privatnih tužitelja, koji HDZ-ovog zastupnika i vijećnika u županijskoj Skupštini terete da ih je oklevetao javnim propitivanjem rade li oni što uopće za plaću koju primaju.

Najavio je da će sutra, kada bi Sabor trebao odlučivati o prijedlogu MIP-a, ponovno zatražiti da mu se skine imunitet, 'jer je to sjajna prilika da se neke stvari raščiste, jer je tema rada Savjeta već dugo prisutna u sisačkoj javnosti'.

Predsjednik MIP-a, HDZ-ov Damir Sesvečan, podsjetio je Šanteka da institut imuniteta ne štiti zastupnika kao osobu, već dignitet njegove dužnosti, a kako bi se spriječilo da netko zlonamjernom kaznenom prijavom ili tužbom onemogućava zastupnika u radu. 'Praksa je da se zbog privatne tužbe za klevetu ne skida zastupnički imunitet i ne bi bilo u redu prema ostalim kolegama da od takve prakse odstupimo', poručio je stranačkom kolegi.

Šantek je sredinom veljače novinare izvijestio da ga je tužilo svih 12 članova županičina Savjeta zbog njegove lanjske izjave da se 'kroz savjet koji ništa ne radi, iz županijskog proračuna želi izvući 5 milijuna kuna'. Tada je ustvrdio i da su čak desetorica od 12 savjetnika ujedno i vijećnici u Županijskoj skupštini, koja je i odlučila da za rad u Savjetu primaju 5.000 kuna naknade, što znači da su sami glasali za tu odluku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene