Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bajs ostaje

MIP: HSS-ov zahtjev da Bajsa u Saboru zamijeni Hrg - neosnovan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas je neosnovanim ocijenilo zahtjev HSS-a da Damira Bajsa, koji u zastupničkim klupama mijenja bivšeg predsjednika HSS-a Josipa Fričića koji je mandat stavio u mirovanje, zamijeni sadašnji predsjednik stranke Branko Hrg.

MIP je jednoglasno odlučio da prijedlog HSS-a od 27. ožujka da Friščića, koji je na prošlim parlamentarnim izborima za zastupnika izabran u II. izbornoj jedinici, umjesto Damira Bajsa u Saboru počne mijenjati Branko Hrg nije osnovan jer nema uporište u propisima.

Pročitajte i ovo Krešo Beljak na presici Željka Lenarta Osipanje pred izbore Raskol u HSS-u: Glavni tajnik napustio stranku, Beljak mu upao na presicu Slika nije dostupna Imunitet skinut i Grgiću Nakon odluke MIP-a o ukidanju imuniteta: Dražen Barišić podnio zahtjev za mirovanje saborskog mandata, vladajući imaju tjedan dana da pronađu zamjenu

>> HSS suspendirao Bajsa jer neće prepustiti saborski mandat

Stava je, naime, da zamjeniku zastupnika mandat traje sve dok ne podnese ostavku ili mu mandat ne prestane iz drugih razloga propisanih Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, odnosno dok izabrani zastupnik ponovno ne aktivira svoj mandat.

HSS u svom prijedlogu ističe kako dopis Friščića od 19. prosinca prošle godine, dakle u vrijeme dok je bio predsjednik stranke, da će ga u zastupničkim klupama mijenjati Bajs nije utemeljen na HSS-ovom Statutu.

Zbog toga je Glavni odbor HSS-a 25. veljače ove godine donio zaključak o zamjeni izabranog zastupnika drugim zamjenikom, odnosno Hrgom koji je u međuvremenu izabran za predsjednika HSS-a.

Članovi MIP-a su ustvrdili kako nije na MIP-u da istražuje i utvrđuje je li neka politička stranka suprotno odredbama svoga Statuta odredila zamjenika zastupniku.

Smatraju i da temeljem ustavnih odredbi zastupnici imaju pravo na mandat, kojega je na izborima osvojio Friščić, a koji je u vrijeme dostavljanja dopisa Saboru o tome tko će ga mijenjati u Saboru bio predsjednik HSS-a, dakle valjani i ovlašteni predstavnik stranke.

'Kako je Damir Bajs počeo obnašati zastupničku dužnost zamjenika zastupnika, politička stranka ne može odrediti novog zamjenika zastupniku ukoliko Damir Bajs ne podnese ostavku ili nastupe neki drugi razlozi iz članka 10. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor', stoji u MIP-ovom zaključku s kojim izlazi pred Sabor. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene