Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je s tijekom novca?

Komentar Ivane Petrović: Minusi Turudićeva obrazloženja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ono što smo čekali tijekom obrazloženja presude, a nismo dočekali, su tijekovi novca kojeg je uzeo Sanader.

Daljnje procedure su žalbe višem sudu, odnosno Vrhovnom sudu RH. Nakon što žalbe budu podnesene Vijeće vrhovnih sudaca tu presudu može potvrditi, može Sanaderu smanjiti kaznu, može je ukinuti vratiti na ponovno postupanje u cijelosti, a može i djelomično ukinuti u dijelovima i vratiti na ponovno postupanje u prvi stupanj. To je scenarij po kojem odlučuje Vrhovni sud RH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija na puštanje Sanadera TIH: Pravosuđe je dužno osigurati stvarnu borbu protiv korupcije Slika nije dostupna Zahtjev prihvaćen VRHOVNI SUD ODLUČIO Ivan Turudić neće suditi Ivi Sanaderu

Zacijelo je da će obrana uložiti žalbu. Ono što je paradoksalno u ovoj današnjoj nepravomoćnoj presudi je pojam ratnog profiterstva u kojem je sudac Ivan Turudić zaključio da Sanader ratni profiter jer je vrijeme kada je on navodno uzeo mito, bilo ratno vrijeme, kada je Hrvatska bila pod agresijom, kad je bilo puno prognanih i izbjeglica i kada je sav financijski kapacitet koji je pomagao tim ljudima, bio jedino državni proračun kojeg je Sanader oštetio.

Unatoč obrazloženju presude tijekovi novca ostali nepoznanica

Ta njegova tvrdnja ima logike. Zakon o ratnom profiterstvu napisan je tako da svaki sudac može na svoj način interpretirati tu pravnu normu. Ono što smo čekali tijekom obrazloženja presude, a nismo dočekali, jesu tijekovi novca kojeg je uzeo Sanader. Ako je uzeo mito, a sud tvrdi da je, očekivali smo da ćemo točno vidjeti shemu na koji je način to mito uzeto, kud je taj novac završio i ako je opran, na koji način i kako i gdje je opran. 

Tužiteljice koje su zastupale ovaj predmet zadovoljstvo nisu niti krile.

>> VIDEO Neprimjeren način iznošenja presude Sanaderu!

Svaki tužitelj na svijetu, pa tako i ured Mladena Bajića postavi taj maksimum koji zna da neće dobiti, da bi dobio realni maksimum koji on očekuje. Ovog puta su postavili 15 godina, a očekivali su deset godina. To su upravo i dobili. Ukoliko tužitelj nije siguran on uvijek i ponudi neku alternativu, ali samo pod uvjetom da mu presuda bude osuđujuća.

Turudićeva beskrajno duga objava presude

Posebnu je pozornost izazvao način na koji je sudac Ivan Turudić izricao presudu. Objava te presude doista je trajala beskrajno dugo. Sudac je govorio i govorio i govorio... U jednom trenutku smo počeli gubiti razinu koncentracije. U više je trenutaka ušao u domenu politike i počeo je tumačiti političke procese. To nije ovlast suda, sud ima svoj suhoparni jezik, jezik zakona, a ne jezik eseja ili jezik priče. Kada je želio poslati onu moralnu poruku, koju šalje svaki sudac na kraju presude, stječe se dojam da je sudac Turudić ipak podilazio javnosti tako što je govorio rječnikom i načinom kojeg javnost od njega očekuje.

>> Sanaderu 10 godina zatvora: Ratni profiter i izdajica nacionalnih interesa!

Eksplicitno je dao do znanja da je Sanader izdao nacionalne interese i da je rati profiter. U jednom ga je trenutku čak nazvao arhitektom nedemokratičnosti. To su riječi koje se ne mogu čuti na sudovima zemalja Europske unije. Riječ arhitektura, arhitekt zločina, arhitekt nedjela... to su termini i fraze kojima se koriste publicisti, analitičari, novinari komentatori... Ali, postoje profesije koje se takvih izraza moraju čuvati, a to su suci, pravnici i svećenici.

Sudac Turudić je jučer iskoristio svoj trenutak popularnosti kada se građanima obratio na način za koji je mislio da će za njih biti prihvatljiv i dobrodošao, a reakcije javnosti to na neki način i pokazuju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene