Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ne, nikako''

Javnost u čudu: Ministrova mirovinska matematika baš i nije u skladu sa statistikom

Mladi u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Mladi u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mladi u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić i dalje izaziva čuđenje javnosti izjavama oko mirovinske reforme. Najnovija je da studenti s 24 godine mogu završiti fakultet, naći stalan posao pa nakon 41 godine staža, umjesto sa 67, već sa 65 godina u mirovinu. Njegovu matematiku ne prati ni statistika, a kažu studenti, ni stanje na tržištu rada.

Marija Jurković ima 23 godine. Prema ministrovoj matematici za godinu dana će završiti svoj studij prehrambene tehnologije i odmah naći posao da bi sa 65 mogla u mirovinu. ''Ne, nikako, haha'', smije se Marija nerealnim ministrovim projekcijama.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

Teško je naći i tvrtku u kojoj bi besplatno odradila praksu, žali se Marija i priznaje da studenti namjerno dulje studiraju, jer si s pripravničkim plaćama ne mogu priuštiti život izvan studentskog doma. A gdje je tek stalan posao.

''Uvijek ima nade, ali godinu dana poslije fakulteta staž, ako u roku još završiš. Negdje možda dvadeset sedam barem, nadam se'', izračunala je Marija koliko bi mogla imati godina kada nađe stalni posao.

Ministrovu matematiku ne prati ni statistika. Mladi do 34. godine žive s roditeljima, u nekoliko godina čak 170 tisuća ih je otišlo u inozemstvo, a u Hrvatskoj ih je više od 45 tisuća bez posla. Ne pomaže ni završeni fakultet.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj trenutačno ima više od 20 tisuća visokoobrazovanih građana bez posla. S druge strane na Zavodu za zapošljavanje za njih ima tek tri tisuće i tristo slobodnih radnih mjesta. Šest puta manje.

Mladima je ministar sve precizno izračunao, ističu sindikati, ali se u povlaštene mirovine nije usudio dirati iako i to traže iz Bruxellessa. Od 17 milijardi kuna manjka za mirovine, gotovo šest milijardi je u toj kategoriji.

''Ova Vlada je to izbjegla. Radi sve ono što joj je lako preko leđa svih kojih može, a gdje je ovdje pitanje pojedinih interesnih skupina ,jer nisu tu samo branitelji nego i o borcima NOB-a, ustavnim sucima, dužnosnicima, akademicima, političarima'', kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

A kad političare pitate za rezanje njihovih prava. ''Mirovine ne smiju biti manje ni pod koju cijenu. Mi se striktno protivimo nižim mirovinama. Mirovine se moraju povećati barem za 50 posto'', kaže Branimir Bunjac, saborski zastupnik.

Od deset trenutačno najtraženijih zanimanja tek su tri s potrebnom fakultetskom diplomom.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene