Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovala je na svečanosti otvaranja nadogradnje Osnovne škole dr. Mate Demarina i školske sportske dvorane u Medulinu, vrijedne oko 42 milijuna kuna. Ondje je komentirala štrajk učitelja.


U jeku štrajka prosvjetara ministrica Blaženka Divjak nalazi se u Medulinu, gdje je prisustvovala svečanosti otvaranja nadogradnje Osnovne škole dr. Mate Demarina i školske sportske dvorane. Međutim, i to je škola koja će za dva dana biti u štrajku.

Ministrica Blaženka Divjak nije mogla izbjeći aktualno pitanje u štrajku prosvjetara.

''Mislim da je vrijeme da se izdignemo iznad različitih interesa i da jasno kažemo da je obrazovanje prioritet, učitelji su ključni za kvalitetno obrazovanje, sjesti za stol i vidjeti što možemo učiniti da oni budu primjereno plaćeni za svoj rad'', rekla je Divjak.

Naglasila je da se ne smije dopustiti da djeca postanu taoci u ovoj situaciji: ''Trebamo prioritet dati djeci, pravu na obrazovanje i da sagledamo kako ćemo ispuniti zahtjev da plaće učitelja ne smiju biti manje.''

Na pitanje kada će sljedeći put razgovarati s premijerom, odgovara: ''Izvukla bih pozitivno, a to je otvorenost za dijalog. Imamo dva prava koja moramo pomiriti. Jedno je pravo u koje se ne smijemo miješati, to je pravo na štrajk i drugo je pravo djece na kvalitetno obrazovanje. Bez učitelja nema kvalitetnog obrazovanja i moramo učiniti sve da našoj djeci osiguramo kvalitetno obrazovanje.''

Naglašava da treba osigurati i jedno i drugo, ali potrebno je prioritet dati pravu na obrazovanje i sagledati kako će ispuniti zahtjev da plaće učitelja ne budu s najmanjim koeficijentom.

Cirkularnim štrajkom gubi se manje sati, ali ministrica naglašava da postoji zadani kurikulum te se ishodi učenja moraju postići. ''Treba raditi na tome da kvalitetnim dogovorom štrajk završi. Ne bi bilo ni demokratski ni uputno da se štrajk zabrani'', rekla je ministrica.

Milan Bandić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Bandić zaprijetio Vladi: "Moji zastupnici neće dizati ruke u Saboru ako se ne povećaju plaće prosvjetarima"

Prokomentirala je upozorenje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da će Vladi uskratiti ruke, odnosno podršku zakonima ako ne povećaju plaće učiteljima.

''Dobro je da je gradonačelnik shvatio koji je okvir u kojem moramo raditi'', rekla je Divjak. Nije htjela komentirati Bandićevu kritiku prema premijeru.

Na pitanje zašto misli da Vlada može dati više i jesu li rješenje novi izbor, kaže: ''Rješenje je da nastavnici dobiju status u društvu, da nemaju najmanji koeficijent. To je stvar dijaloga, nema potrebe ulaziti u rovove koji nas sprečavaju u ostvarenju ciljeva.''