Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica Holy istaknula je kako novi Nacrt prijedloga zakona o zaštiti prirode predstavlja najveću reformu na tom području u posljednjih pola stoljeća.


Ministrica zaštite okoliša i prirode predstavila je danas Nacrt prijedloga zakona o zaštiti prirode, ističući kako on donosi najveću reformu u području zaštite prirode u posljednjih 50-tak godina, a odnosi se na formiranje Nacionalne parkovne agencije koja će preuzeti objedinjeno upravljanje zaštićenim područjima poput nacionalnih parkova, parkova prirode i drugih zaštićenih područja.

Novim zakonom će se također u velikoj mjeri pojednostaviti određene procedure vezane uz administraciju zaštite prirode, istaknula je ministrica Holy na konferenciji za novinare, ocjenivši kako je riječ o pozitivnoj promjeni u sustavu upravljanja zaštićenim područjima. Nakon što se formira Nacionalna parkovna agencija bit će ukinuta upravna vijeća u svim sadašnjim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a funkcije ravnatelja također će nestati te će parkove voditi voditelji.

Pomoćnik ministrice za zaštitu prirode Nenad Strizrep rekao je da će Nacionalna parkovna agencija preuzeti upravljačka prava nad poslovanjem 19 javnih ustanova nacionalnih parkova i parkova prirode te će u prvoj fazi svi zaposlenici koji su zatečeni na poslovima u tim javnim ustanovama, nastaviti s poslovanjem u agenciji te poručio da "nitko ne ide na ulicu".

Istaknuo je kako se želi postići da se nacionalni parkovi i parkovi prirode bave svojom osnovnom djelatnošću, a da se sekundarne djelatnosti koncesioniraju, poglavito djelatnost hotelijerstva koja je dosad stvaralo uglavnom gubitke, a zapravo nije primarna djelatnost parkova.

Novac koji se zarađuju u parkovima mora se vraćati u te parkove. U parkovima se mora voditi jedinstvena politika koja će se kreirati u Ministarstvu, rekao je Strizrep. Napomenuo je kako su se koristili dobrim primjerima svjetske prakse i uzeli model koji se u praksi pokazao najboljim, a to je model koji imaju SAD.

Strizrep je kazao da bi Nacionalna parkovna agencija u roku od šest mjeseci od dana osnutka morala preuzeti sva upravljačka prava a nakon toga slijedi koncesija, prije svega hotela na Brijunima te hotela na Plitvičkim jezerima. Izvijestio je da za hotele na Brijunima već postoji zanimanje koncesionara te je važno da se postupak provodi po načelima održivog turizma i da dobiju certifikat, a ako se ne budu pridržavali tih postulata raskinut će im se ugovor o koncesiji.

Ministrica Holy naglasila je kako je poanta da se "tim sadržajima upravlja održivo", što trenutno nije slučaj, jer u parkovima ima hotela koji se griju na mazut, nemaju riješene sustave pročišćavanja otpadnih voda te probleme s otpadom i nemaju projekte energetske učinkovitosti.

Mi ćemo buduće koncesionare natjerati da održivo upravljaju tim kapacitetima, a ako se koncesionar neće pridržavati koncesijskog ugovora izgubit će pravo na koncesiju, kazala je Holy. Istaknula je kako nema govora ni o kakvoj privatizaciji već je riječ o tome da se zaštićenim područjima počne upravljati na održivi način.

Podsjetila je kako je "održivi turizam" danas trend. Kod tog oblika turizma bitno je imati goste koji su nešto veće platežne moći i imaju drukčiji senzibilitet prema zaštiti okoliša i prirode, a što podrazumjeva da bi se mogao smanjivati broj ljudi koji će odsjedati u takvim hotelima ali će odsjedati duže, više će trošiti i više brinuti o zaštiti prirode, dodala je.

"Nije interes države da se u najviše zaštićenim područjima razvijaju oblici masovnog turizma", istaknula je ministrica Holy. Strizrep je pojasnio da se održivi turizam koristi dobrima koji se proizvode na području parka, pa je cilj uključiti lokalno stanovništvo kako bi svoje proizvode mogli prodavati u tim hotelima. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Čuvaj svoj planet Čuvaj svoj planet, svoj dom: 10 stvari koje možeš učiniti danas za Zemljino bolje sutra Slika nije dostupna Evo što Vlada predlaže u zakonu zbog kojeg Holy prijeti napuštanjem SDP-a