Smanjujući limite ministrima i zamjenicima ministrica planira uštedjeti 40 milijuna kuna.


Viši tlak - manje povlastica. To je sudbina ministara i državnih dužnosnika. Naime, ministrica uprave podvukla je crtu na računu ušteda od rezanja troškova za mobitele i službene automobile ministrima i njihovim pomoćnicima. Smanjujući im limite - ministrica planira uštedjeti 40 milijuna kuna.

Vezani članci Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Obuljen Koržinek nahvalila Beroša, Aladrović komentirao zapošljavanje supruge Slika nije dostupna Ako ministri ne uštede dovoljno, idu na popravni

U službenim automobilima ministri će se i dalje voziti neograničeno, ali zamjenici će na posao vlastitim vozilom ili javnim prijevozom.

'Zamjenici ministara imaju pravo na korištenje službenih automobila s vozačem za isključivo službene potrebe', rekla je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Iako se prvo htjelo i ministrima ukinuti službena vozila nakon 22 sata i vikendom od tog se ograničenja ipak odustalo.

'U mom resoru, ja živim u Istri, ja nemam vikenda u principu to morate znat. Od jutra kad se dignem pa do navečer niti obitelj se ne vidi, nekad mi dođe na pamet da je ipak bolje biti u Zagrebu cijelo vrijeme, barem ću se odmorit', kaže ministar turizma Anton Kliman.

'Mislim da ne treba tu neke populističke mjere već stvarno treba napraviti vladu da bude operativna i učinkovita', poručio je ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Na telefonskim računima uštedjet će tako što će zamjenici ministara i pomoćnici imati mjesečno ograničenje od 400 kuna.

Državnim službenicima prvo se htjelo ograničiti telefoniranje na 75 na mjesec, ali su na kraju ipak dobili 150 kuna.

'Drugi resori, druga ministarstva su se očitovala i u skladu s njihovim očitovanjima ovaj prijedlog odluke je revidiran', kaže ministrica Jurlina Alibegović.

Na službenim putovanjima u Hrvatskoj, službenici će smjeti odsjedati u hotelima u kojima noćenje stoji do 500 kuna, a u inozemstvu do 1000 kuna. Avionske karte plaćat će im se isključivo na temelju naloga za službeni put.