Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministrica Dropulić: 'Usporili smo betonizaciju obale'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić rekla je da se novim prostornim planovima usklađenim s Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja uspjelo za oko 20 posto zaustaviti nova betonizacija obale.

Najavila je da će se bespravna gradnja sljedećih dana uklanjati na Kornatima, Pagu i Rabu te na još nekim lokacijama. Također je rekla kako se nada da će se 80 do 90 posto objekata moći legalizirati kroz prostorne planove.

Pročitajte i ovo Ilegalna gradnja u Istri Uništavanje istarskih ljepota Betonirali i prisvojili kilometre obale, gradonačelnikov prijedlog odbijaju: "Pobunili su se aktivisti koji nisu aktivisti nego vlasnici imovine u prvim redovima" Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov

Brojčanim pokazateljima ministrica je opovrgnula kritike osporavanja postignutih rezultata te provođenja selektivnog rušenja. Također je odbacila prigovore da se ruši sirotinji, navodeći da se nikome nije rušio "krov nad glavom", već se u većini slučajeva radilo o rušenju apartmana. 

Ministarstvo se ne zalaže za turističke mega zone, već da
detaljnim planom općine ili gradovi odrede sadržaje turističke zone, a to mogu biti i mali obiteljski hoteli, rekla je Matulović-Dropulić.

Na primjedbe da se rasprodaje zemljište, odnosno obala, ministrica je rekla da je ova Vlada donijela odluku o zabrani prodaje državnog zemljišta, a da privatne osobe imaju pravo raspolagati sa svojim zemljištem kako hoće.

Od 1296 uklonjenih objekata tijekom protekle dvije i pol godine, 795 se odnosi na obalno područje, a 501 na središnji dio Hrvatske, dakle na unutrašnjost, rekla je ministrica, opovrgavajući time kritike da se ruši samo na moru.

Rekla je da je 1. siječnja 2004. kad je preuzela Ministarstvo bilo izrađeno 157 prostornih planova gradova i općina, a danas ih je izrađeno 497, od ukupno 550, te da je u završnoj fazi izrada 53 plana, odnosno da više nema niti jedne općine ni grada koji ne izrađuje plan.
 
Još šest gradova treba donijeti plan - Mali Lošinj, Lipik, Pakrac, Imotski, Vis i Kutjevo te neke manje općine.

Ministrica je najavila da se radi na novom zakonu o prostornom uređenju, gradnji i urbanoj komasaciji koji će u saborsku proceduru biti upućen do kraja godine, a kojim će se još više pojednostaviti postupak dobivanja građevinskih dozvola. Istaknula je da bitan preduvijet tome izrada prostornih planova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene