Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministrica Dropulić: 'INA najveći zagađivač u Sisku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Hrvatskog sabora današnji su rad završili raspravom o Izvješću o poduzetim mjerama u vezi s onečišćenjem zraka iz rafinerije Sisak u razdoblju do 2004. do veljače 2007.

Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić kazala je kako je INA najveći zagađivač u Sisku, iako ima i drugih. Ne možemo biti zadovoljni kvalitetom zraka, no, dodala je, INA provodi program modernizacije rafinerije koji bi, iako kasni, trebao biti dovršen do 2011. godine, a već u kolovozu ove godine situacija bi trevala biti bolja kada postrojenja budu spojena na tzv. "klaus".

Pročitajte i ovo Zapaljena kuća u Sisku policija traži počinitelja Ostali su bez svega i trebaju vašu pomoć! Zapalili su im kuću dok je u njoj bilo jedanaestero djece: "Ne znamo gdje ćemo spavati" Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine


Izvješće su podržali Marko Širac u ime Kluba HDZ-a i Davorko Vidović u ime Kluba SDP-a, koji je izrazio zadovoljstvo što je problem zagađenja u Sisku konačno prepoznat i pravilno vrednovan.

Zastupnici su tijekom popodnevnog dijela saborskog zasjedanja raspravili Odluku o potvrđivanje ugovora s Europskom investicijskom bankom iz kojeg će se sufinancirati obnova 52 dionice državnih cesta širom Hrvatske u ukupnoj duljini od 682 km.

Projekt je ukupno vrijedan nešto manje od 238 milijuna eura. Zajmom Europske investicijske banke osigurat će se 60 milijuna eura, a Hrvatske ceste sudjelovat će sa 178 milijuna eura. Početak radova predviđen je za ovu godinu a završetak za 2010. godinu.

Zastupnici su raspravili i izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Obrazlažući prijedlog, državni tajnik za kulturu Jadran Antolović je rekao da se njima predviđa osnivanje javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar te Hrvatsko audiovizulano vijeće s nadležnostima za reguliranje i poticanje audiovizualnog stvaralaštva.

Jagoda Martinčević (Klub HDZ-a) ocijenila je da je to jedan od
najvažnijih zakona u kulturi i umjetničkim djelatnostima. Njime će se bolje urediti financiranje audiovizualnih djelatnosti, distribuciju u zemlji i inozemstvu te omogućiti promicanje hrvatske kulture kao sastavnog dijela europskog kulturnog identiteta.

Antun Vujić najavio je da će Klub SDP-a uz određene primjedbe podržati taj zakonski prijedlog.

Raspravljen je i Prijedlog zakona o potvrđivanju Okvirne konvencije o vrijednosti kulturne baštine za društvo te Prijedlog zakona o potvrđivanju Europske konvencije za zaštitu audiovizualne baštine.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakon o elektroničkim medijima obrazložio je državni tajnik za kulturu Jadran Antolović rekavši kako se njima, među ostalim, uređuju pitanja zaštite djece od neprimjerenih sadržaja, oglašavanja i teletrgovine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene