Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnici Hrvatskog sabora današnji su rad završili raspravom o Izvješću o poduzetim mjerama u vezi s onečišćenjem zraka iz rafinerije Sisak u razdoblju do 2004. do veljače 2007.


Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić kazala je kako je INA najveći zagađivač u Sisku, iako ima i drugih. Ne možemo biti zadovoljni kvalitetom zraka, no, dodala je, INA provodi program modernizacije rafinerije koji bi, iako kasni, trebao biti dovršen do 2011. godine, a već u kolovozu ove godine situacija bi trevala biti bolja kada postrojenja budu spojena na tzv. "klaus".

Vezani članci PR Nova akcija ugradnje plinskih instalacija Tomislav Ćorić (Dnevnik.hr) Ministar Ćorić poručio da su Hrvatskoj prioritet snažna INA i unaprjeđenje poslovanja


Izvješće su podržali Marko Širac u ime Kluba HDZ-a i Davorko Vidović u ime Kluba SDP-a, koji je izrazio zadovoljstvo što je problem zagađenja u Sisku konačno prepoznat i pravilno vrednovan.

Zastupnici su tijekom popodnevnog dijela saborskog zasjedanja raspravili Odluku o potvrđivanje ugovora s Europskom investicijskom bankom iz kojeg će se sufinancirati obnova 52 dionice državnih cesta širom Hrvatske u ukupnoj duljini od 682 km.

Projekt je ukupno vrijedan nešto manje od 238 milijuna eura. Zajmom Europske investicijske banke osigurat će se 60 milijuna eura, a Hrvatske ceste sudjelovat će sa 178 milijuna eura. Početak radova predviđen je za ovu godinu a završetak za 2010. godinu.

Zastupnici su raspravili i izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Obrazlažući prijedlog, državni tajnik za kulturu Jadran Antolović je rekao da se njima predviđa osnivanje javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar te Hrvatsko audiovizulano vijeće s nadležnostima za reguliranje i poticanje audiovizualnog stvaralaštva.

Jagoda Martinčević (Klub HDZ-a) ocijenila je da je to jedan od
najvažnijih zakona u kulturi i umjetničkim djelatnostima. Njime će se bolje urediti financiranje audiovizualnih djelatnosti, distribuciju u zemlji i inozemstvu te omogućiti promicanje hrvatske kulture kao sastavnog dijela europskog kulturnog identiteta.

Antun Vujić najavio je da će Klub SDP-a uz određene primjedbe podržati taj zakonski prijedlog.

Raspravljen je i Prijedlog zakona o potvrđivanju Okvirne konvencije o vrijednosti kulturne baštine za društvo te Prijedlog zakona o potvrđivanju Europske konvencije za zaštitu audiovizualne baštine.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakon o elektroničkim medijima obrazložio je državni tajnik za kulturu Jadran Antolović rekavši kako se njima, među ostalim, uređuju pitanja zaštite djece od neprimjerenih sadržaja, oglašavanja i teletrgovine.