Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr)
Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak uoči sjednice Vlade da nema razloga da plaće u prosvjeti ne rastu te je potvrdila da je sve spremno za frontalnu primjenu "Škole za život" najesen.


Nakon što jučer sindikati u zdravstvu nisu uspjeli dogovoriti povećanje plaća prilikom isteka kolektivnog ugovora u tom sektoru, ministrica Divjak kazala je kako bi se plaće u javnom sektoru morale staviti u odnos i usporediti.

Vezani članci Blaženka Divjak i Martina Bolšec Oblak - 4 Ministrica Divjak objasnila tko u ponedjeljak mora u školu. Čačiću ne zna odgovoriti: "Da se radi o sedmogodišnjaku, znala bih" Blaženka Divjak Divjak i Plenković složni: "Bez straha i bojazni pošaljite djecu u školu", "Ne vidim što bi trebalo priječiti roditelje i đake"

"Plaće se dobiju kao umnožak koeficijenta i osnovice. Ako raste samo osnovica, a netko zaostaje u koeficijentu, u tom slučaju jaz postaje sve veći", izjavila je.

Istaknula je važnost rasta koeficijenta uz rast osnovice plaće jer učitelji i profesori imaju nizak koeficijent.

"To je razlog za traženje korekcije koeficijenata vezano za složenost posla. Mislim da nema razloga da plaće ne rastu u prosvjeti, moramo shvatiti da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost", rekla je ministrica.

Uoči posljednje sjednice Vlade prije ljetnog odmora, ministrica Divjak potvrdila je da je sve spremno za frontalnu provedbu "Škole za život" najesen.

"Radimo sve da uđemo čim bolje i spremnije u novu školsku godinu koja je jako značajna za sve nas. Pripreme će se nastaviti prije početka školske godine, a sada radimo koliko je to u našoj moći", izjavila je. (Hina)