Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski i poljski ministri obrane, Davor Božinović i Bogdan Klich su u Zagrebu izjavili kako Hrvatska i Poljska dijele isto stajalište glede razvoja NATO-a i izrazili nadu da će Hrvatska tijekom poljskog predsjedanja Europskom unijom potpisati pristupni sporazum s EU-om.


Ministar Božinović je u izjavi za novinare nakon sastanka s Klichom podsjetio kako je Poljska uvijek bezrezervno podržavala put Hrvatske u NATO i EU. 'Poljska će u drugoj polovici 2011. predsjedati EU-om i mi se nadamo da ćemo pod njezinim predsjedanjem potpisati pristupni ugovor s Unijom', rekao je Božinović.

Hrvatski ministar napomenuo je kako dvije zemlje dijele ista razmišljanja glede suradnje unutar NATO-a i zajedničke europske obrambene politike u kojoj Hrvatska, iako još nije punopravna članica, aktivno sudjeluje u brojnim misijama i u razvoju borbenih skupina.

Vezani članci Koronavirus u Poljskoj, ilustracija Poljska otvara privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi: Imat će 500 kreveta, a može se proširiti i na 1000 Andrzej Duda (Foto: AFP) Izbori u Poljskoj: Konzervativac Duda iz vladajuće stranke Prava i pravde slavio u prvom krugu, drugi krug će biti napetiji

Poljska među najvećim pridonositeljima misiji NATO-a u Afganistanu

Božinović je podsjetio kako je Poljska među najvećim pridonositeljima misiji NATO-a u Afganistanu napomenuvši kako je to i Hrvatska, ako se uzme u obzir veličina zemlje, sa svojih 350 vojnika koliko će biti raspoređeno do kraja godine.

Dvojica ministara, po Božinovićevim riječima, razgovarali su i o suradnji u industriji naoružanja i vojne opreme, u kojoj je Poljska vrlo visoko pozicionirana napomenuvši kako su se dogovorili o uspostavi radnih skpina koje će razmotriti moguće oblike suradnje, ne samo na bilateralnom planu, nego i u odnosu na zajednički nastup na trećim tržištima.

Poljska podupire ulazak Hrvatske u EU

Klich je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska saveznik Poljske u NATO-savezu, jer, kako je rekao, 'dvije zemlje imaju gotovo istovjetna razmišljanja o najvažnijim izazovima koji stoje pred tim Savezom'.

Poljski ministar potvrdio je kako njegova zemlja podržava ulazak Hrvatske u EU, kao što je podupirala i članstvo u NATO-u. 'Bez Hrvatske, taj proces (proširenja EU) ne može biti dovršen', kazao je Klich.

I poljski ministar obrane izrazio je nadu da će Hrvatska uspješno završiti pregovore o članstvu u EU tijekom mađarskog predsjedanja, kako bi u drugoj polovici godine, za poljskog predsjedanja, mogla potpisati pristupni ugovor. (Hina)