Ministar financija Zdravko Marić
Ministar financija Zdravko Marić Foto: Pixsell/Robert Anic

Limit dozvoljenog studentskog prihoda raste s 15.000 na 24.000 kuna, otkrio je ministar financija Zdravko Marić.


Ministar financija Zdravko Marić komentirao je zahtjeve studenata, odnosno zaključke sa sastanka Studentskog zbora.

Inicijativa Studentskog zbora je bila da se poveća limit dozvoljenog prihoda za studente uz koje njihovi roditelji ili staratelji ne bi izgubili pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanog člana.

Prema sadašnjoj regulativi studenti mogu godišnje imati prihod od 15 tisuća kuna bez da izgube status uzdržavanog člana, odnosno da njihovi roditelji zadrže poreznu olakšicu.

U peticiji koja je dosad prikupila 12 tisuća potpisa tražili su da se taj iznos podigne na 22 i pol tisuće kuna. Ministar je iznos povećao na 24.000 kuna. 

"Sada smo sukladno razgovorima i analizama predložili da se taj limit poveća na 24.000 kuna", otkrio je ministar. 

"Svi dohotci koji se ostvare do tog iznosa i dalje omogućavaju da ta osoba bude uzdržavani član", napomenuo je. 

Limit za uzdržavanog člana je 24.000 kuna, još jedanput je ponovio. Te će se zakonske izmjene predložiti sukladno promjenama na euro.

"Naša je namjera da se te odredbe odnose na cijelu ovu godinu, da ne gubimo turističku sezonu", kazao je. Nije želio reći hoće li doći do intervencije u cijene goriva i idući tjedan. "Moramo vidjeti sve parametre", izjavio je. 

Ministar nije htio potvrditi informaciju da će od rujna socijalno ugroženi dobivati vaučere za gorivo, ali je rekao da su sva moguća rješenja, pa i to, na stolu.  

Na pitanje o smanjenju PDV-a na hranu, odgovara: "PDV smo spustili na najnižu razinu što se tiče osnovnih prehrambenih namirnica. Očekujemo da i druge karike u lancu daju svoj doprinos. Imat ćemo problem ako se potrošnja smanji", istaknuo je. 

Na pitanje o špekulantima, kaže: "Uvijek ima onih koji će loviti u mutnom, ali ako će svatko gledati samo svoj segment, dugoročno ćemo gubiti svi", uvjeren je. 

Slovenija je dvije godine prije prelaska na euro pratila kretanje cijena. Na pitanje je li to trebala učiniti Hrvatska jer će biti teško odgonetnuti je li rast cijena od konverzije ili inflacije, ministar kaže da Hrvatska to ne može napraviti. 

Ministrica Vučković govorila je o ribarima i cijenama plavog dizela. Kaže da Vlada ima dva programa potpore, a da će ponovo reagirati ako bude potrebe. 

Potrošačka košarica Ulje kao suho zlato: Pogledajte koliko su poskupjeli neki proizvodi, objavljeno i čime Hrvati pune zalihe

Govorila je o cijeni otkupa pšenice. Ministrica kaže da je njezino Ministarstvo radilo kalkulacije i da postoje razlika između otkupne cijene i cijene koštanja. "Svjesni smo otežanih uvjeta, pomoći ćemo ukoliko teret za proizvođače bude prevelik". 

"Sada se cijena pšenice kreće oko 2,20, a što će dalje biti, vidjet ćemo". 

Namirnice Isti proizvodi, ista trgovina: Reporter Dnevnika Nove TV s računom starim dvije godine otišao je u kupnju. Pogledajte koliko je sve poskupjelo

Na pitanje o rastu cijena i što se može napraviti da cijene budu niže, kaže: "Hrvatska nije posebnost po inflaciji. Izborili smo se za dodatne mjere putem Fondova, imamo potpore poljoprivrednicima...pričekat ćete nekoliko dana da zajedno s ostalim resorima iznesemo zajedno kad prijedlog bude cjelovit"

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju