Pri dolasku na sjednicu Vlade ministri su ispred Banskih dvora komentirali jučerašnju debatu predsjedničkih kandidata i verbalni napad predsjedničinog savjetnika Tomislava Madžara na Zorana Milanovića.

Galerija


Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u petak kako u istupu savjetnika predsjednice Republike Tomislava Madžara nije vidio nikakve problematične scene.

Vezani članci Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Analiza Mislava Bage: "Sumnjam da će Plenkoviću proći zabrana rada nedjeljom, a ako obeća i ovo onda znači da je gusto" Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla Plenković o koronavirusu: "Već tri tjedna imamo stagnaciju, ali opasnost nije iza nas." Govorio i o nuspojavama cijepljenih

"Ne vidim ja tu nekakve problematične scene, koncentrirajmo se na ono što je bitno, a to je ono što je predsjednica prezentirala u svim ranijim debatama", poručio je Medved uoči sjednice Vlade.

Dodao je također kako nije gledao o čemu se tu radilo. "Gledao sam debatu, nisam kasnije upoznat što se događalo", rekao je.

Predsjedničin savjetnik Tomislav Madžar, nakon sučeljavanja na HRT-u verbalno je napao predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića dok je komentirao propalu tvrtku Kontinental prijevoz osuđenog tajkuna Leona Sulića u čijem je Nadzornom odboru bila Kolinda Grabar Kitarović koja ga je kao predsjednica pomilovala.

Medved nije htio komentirati taj podatak. "Ne znam detalje o tome", dodao je.

"Podsjetimo se cjelokupnog mandata Grabar-Kitarović koja je vratila Hrvatsku na put kojim ga je vodio Franjo Tuđman, i uvjereni smo u pobjedu u nedjelju, predsjednica će nastaviti svoj mandat", naglasio je Medved.

Za jučerašnju debatu predsjedničkih kandidata na HRT-u kaže da je predsjednica dominirala.

"Ozbiljno, odgovorno, usmjereno prema konkretnim odgovorima, i očekujemo da će tako biti i ako večeras bude debata, i pobjeda naravno u nedjelju", ustvrdio je Medved.

Podsjetio je kako je danas 3. siječnja, dan kada je prije 20 godina na vlast došla koalicija predvođena SDP-om, tzv. Šestorka.

"Dvadeset godina sjećamo se 3. siječnja i Šestorke, nismo to zaboravili, kao što nismo zaboravili najlošiju Vladu u novijoj hrvatskoj povijesti, Vladu Zorana Milanovića, a poglavito to nisu zaboravili hrvatski branitelji ovdje na Markovu trgu. Još uvijek je svježe sjećanje njegovih odluka i postupanja prema najranjivijoj populaciji hrvatskih ratnih vojnih invalida", kazao je Medved.

Dodao je još kako im suverenost i poznavanje tematike, ozbiljnost, odgovornost, državničko ponašanje i postupanje predsjednice Grabar-Kitarović "daje za pravo i očekuju pobjedu u nedjelju".

Divjak razočarana debatom predsjedničkih kandidata

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je u petak kako će idući tjedan zbog skijanja vrlo mali broj učenika izostati s nastave dok je za debatu predsjedničkih kandidata kazala da ju je razočarala jer se govorilo uglavnom o prošlosti.

"Što se informacija koje dobivamo iz škola tiče vrlo vrlo mali broj učenika zapravo će izostati i taj postotak je ispod dva posto. Prema tome to je jedna tema koju mi preuveličavamo u Hrvatskoj", kazala je Divjak novinarima uoči sjednice Vlade na pitanje o izostancima u školama zbog skijanja.

Rado bi, kaže, da je stanje u Hrvatskoj takvo da puno veći broj obitelji i učenika ide na skijanje. "Ali, to nije sigurno naš najveći problem", ustvrdila je.

Kada je riječ o sinoćnjoj debati predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića ministrica Divjak kazala je kako je razočarana jer su uglavnom dominirale teme o prošlosti bez vizije o tome kuda Hrvatska treba ići u budućnosti.

"Nema vizije Hrvatske barem do 2030., ništa o tome zašto bi mladi ostali u Hrvatskoj, poslovima budućnosti, klimatskim promjenama, migrantskoj politici....Ja ne vidim vizije, ne vidim uopće suočavanje ideja o tome kuda bi Hrvatska trebala ići u sljedećem razdoblju, ništa o velikim temama, uglavnom o prošlosti, o Hrvatskoj prije 20, 30, 50, 60 godina, mislim da puno više moramo koristiti ovakve prigode da razgovaramo i suočavamo vizije i kuda Hrvatska treba ići do 2030. godine", rekla je Divjak.

Pavić: Zbog Madžara stožer se ispričao Milanoviću

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić u petak je rekao kako smatra da je incident Tomislava Madžara riješen nakon što se stožer Kolinde Grabar Kitarović ispričao Zoranu Milanoviću kojega je Madžar verbalno napao nakon sučeljavanja predsjedničkih kandidata.

"I gospodin Madžar je rekao da mu je žao, stožer se ispričao. Vjerujem da je time stvar riješena", izjavio je Pavić uoči sjednice Vlade.

"Vjerujem da će predsjednica i večeras biti pobjednička, jučer smo imali odličan skup, bila je odlična debata, vjerujem da idemo u završnicu kampanje i u pobjedu", izjavio je Pavić.

U zadnje dane kampanje, poručio je, svi moraju "povući za predsjednicu". Vjerujem da će ona svojim nastupom u debatama opravdati povjerenje građana i dobiti novi mandat, istaknuo je Pavić. (Hina)