Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedam ugovora iz pretpristupnog programa IPA 2012. vrijednih 37,7 milijuna kuna svečano je u ponedjeljak potpisano u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) čija će provedba omogućiti Ministarstvu pravosuđa da unaprijedi informacijski sustav.


Ugovore su potpisali predstavnici tvrtki IBM, IN2, Hrvatski Telekom, Combis i King ICT koje će u iduće dvije godine provoditi ugovore i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Vezani članci Gabrijela Žalac i Tomislav Petric, arhiva Afera Softver: Vlada i službeno smijenila nekad moćnog šefa SAFU-a Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a Zbog nemogućnosti obavljanja posla: Tomislav Petric bit će smijenjen s čela SAFU-a

"Ovo je velika stvar za pravosuđe. Provedbom ovih ugovora Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će se bolje povezati s drugim institucijama, što će pomoći njihovom boljem i lakšem radu", kazao je na svečanosti ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Osim toga ugovorima će se cijeli zatvorski sustav podići na veći nivo kroz unaprjeđenje IT-administracije, te opremiti sudovi i DORH novom informatičkom opremom, dodao je Šprlje.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila je da su ugovori potpisani dan prije isteka roka za ugovaranje pretpristupnih IPA-projekata.

"U sklopu IPA-projekata iskorišteno je 98 posto sredstava i to govori o predanom i vrijednom radu SAFU-a i ministarstava", kazala je.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric naglasio je da će provedba potpisanih ugovora pomoći DORH-u da se osposobi za borbu protiv kriminala na višoj razini, omogućiti bolji protok informacija s ostalim institucijama i unaprijediti upravljanje zatvorskim sustavima.

Radi se o ugovorima u okviru pretpristupnog programa IPA 2012 koji su namijenjeni unapređenju učinkovitosti sustava sudova kroz poboljšani sustav praćenja predmeta DORH-a , kao i povećanju administrativnih kapaciteta sudova kroz unapređenje sustava upravljanja sudskim predmetima. Osim toga, projektima će se pojačati rad baze podataka o ratnim zločinima i unaprijediti kapaciteti prikupljanja obavještajnih podataka o kriminalu.

Unaprijedit će se i upravljanje zatvorskim sustavima i ulaganje u odgovarajuće popravne objekte u Kaznionici u Turopolju.

Pretpristupnim programom IPA financiraju se projekti iz područja pravosuđa, unutarnjih poslova, zaštite ljudskih prava, nevladinog sektora, poreza, zdravstva, zaštite okoliša i drugi, a korisnici su središnja tijela državne uprave i javne ustanove kao i neprofitne organizacije. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju