Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je Ministarstvo zdravlja pokrenulo dodatne programe, liste čekanja u bolnicama smanjenje su od veljače za 21 posto, pa se na pojedine zahvate i dijagnostičke pretrage sada prosječno čeka 42 dana.


Smanjenju listi čekanja pridonio je i povećani rad u bolnicama, koje su od veljače 2014. pacijentima pružile 11 posto više usluga, a to je postignuto bez dodatnog financijskog opterećenja za porezne obveznike, zahvaljujući plaćanju HZZO-a prema izvršenoj usluzi, doznaje se u ponedjeljak u Ministarstvu zdravlja.

Vezani članci Krešimir Luetić, predsjendik hrvatske liječnike komore Svjetski je dan bolesnika: ''Zdravstveni sustav je prenapregnut, opterećen, ali i dalje funkcionalan'' Slika nije dostupna Liste čekanja, malo liječnika, zastarjela oprema: Je li baš u svakoj bolnici tako?

Po podacima Ministarstva, u sklopu Programa plus pregledano je više od 130.000 pacijenata, kroz Dane otvorenih vrata u dva tjedna njih 3.800 a u sklopu Programa plus 1160 pacijenata s malignim bolestima.

Pritom je zamjetno, ističe pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić, da je za 44 posto povećan rad u dnevnim bolnicama.

Dani otvorenih vrata u bolnicama za smanjivanje listi čekanja

Liste čekanja i dalje su duge za pojedine pretrage MR-om, CT-om i UZV-om, no namjerava ih se skratiti do kraja godine kroz ugovaranje dodatnih 14.000 postupaka HZZO-a s privatnicima.

Korolija Marinić daljnje smanjenje lista čekanja očekuje nakon nabavke nove medicinske opreme za bolnice, koja je u tijeku, kao i s primjenom novog pravilnika o dodatnom radu liječnika, koji mogućnost rada kod privatnika daje samo onima koji na svojim odjelima, zavodima i klinikama svedu liste čekanja na najviše 60 dana.

Na nacionalnoj listi čekanja trenutno na prvi i kontrolni pregled čeka 440.000 pacijenata, a dodaju li se tome i ostali zahvati, na listi su ukupno 622.000 pacijenata. Stanje u bolnicama je vrlo različito. Dok za pojedine pretrage nema čekanja, na neke se dolazi na red između 30 i 60 dana, no postoje i one na koje se još uvijek čeka mjesecima, pa i godinu dana.

Primjerice, na gastroenterološki pregled trenutno se najkraće čeka u KBC-u Osijek - 8 dana, u KBC-u Zagreb 14 dana, te u KBC-u Rijeka 30 dana, a najduže u OB-u Dubrovnik 167 dana, OB-u Čakovec 106, te OB-u Zabok 99 dana.

Na MR kralježnice u KBC-u Zagreb se čeka 285 dana, u KB-u Sveti Duh 113 dana, a u KBC-u Rijeka 100 dana, dok se na UZV srca u KBC-u Split čeka jedan dan, u Gospiću nema čekanja, u Varaždinu se čeka 6 dana, a KBC-u Rijeka 34 dana.

Kad je riječ o zahvatu ugradnje endoproteze kuka, čekanja nema u KB-u Dubrava, dok se, primjerice, u Zaboku čeka 26 dana, u KB-u Merkur 63 dana, a u KB-u Sveti Duh, zbog čekanja na određenog operatera, čak 330 dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju