Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 1,5 milijarde kuna koji su zdravstvenom sustavu na raspolaganju iz Operativnog paketa "Konkurentnost i kohezija" pokrenuto je povlačenje 1,3 milijarde, to jest više od 90 posto dostupnog novca iz tog paketa, a do Nove godine očekuje se potpisivanje ugovora sa svima koji su svoje projekte prijavili na natječaj, doznaje su u Ministarstvu zdravlja.


U tijeku je i razrada projekata te priprema za povlačenje ukupno 412 milijuna kuna tijekom 2017. iz Operativnog plana "Učinkoviti ljudski potencijali".

Vezani članci Vili Beroš Ministar Beroš o slučaju 9-godišnjaka i petarde: Poslao važnu poruku svim roditeljima Ilustracija Objavljene liste najboljih hrvatskih bolnica: One najveće nisu ni blizu vrha

Iz EU fondova financiraju se programi za opremanje i uređenje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, za nabavu opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu te projekti za poboljšanje pristupa hitnoj službi - izgradnju zajedničkih hitnih bolničkih prijama i uspostavu hitne medicinske službe brzim brodovima.

Ministar Nakić: Na natječaj se prijavilo 16 bolnica

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je da je svrha projekata poboljšati kapacitete primarne zdravstvene zaštite kako bi se povećao broj obrađenih pacijenta u toj zaštiti i smanjilo upućivanje u bolnice. Opremanjem dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija želi se pak smanjiti broj akutnih postelja i boravak pacijenata u bolnici te povećati obrada i liječenje kroz dnevne bolnice.

Na natječaj za dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, za što je predviđeno 625 milijuna kuna, prijavilo se 16 bolnica, a odobreni su projekti njih 13, vrijedni 500 milijuna. Iz EU fondova pokrit će se 85 posto financijskih sredstava, a 15 posto morat će osigurati županije.

Ministar je istaknuo kako su se neke bolnice javljale za izgradnju i uređenje objekata, a neke i za objekte i za opremu, te da se pri odobravanju projekata vodilo računa da se nabavi oprema za one djelatnosti koje ima određena bolnica. Dodao je kako će novac biti osiguran i za one bolnice koje se u ovoj fazi nisu javile na natječaj.

Jelić: Uskoro javna nabava za građevinske radove

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić rekao je kako je u natječajima krajnje pojednostavljena procedura te broj potrebne dokumentacije, a očekuje da će se u roku od 90 dana potpisati ugovori kako bi se bolnice mogle početi pripremati i provoditi javnu nabavu za građevinske radove.

"Pozivam i sve zainteresirane poduzetnike i dobavljače opreme da prate stranice za javnu nabavu jer će uskoro izaći dosta natječaja, te ćemo i na taj način pokrenuti građevinski sektor i poduzetništvo", rekao je Jelić.

Objasnio je kako će nabavu opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, vrijednu 171 milijun kuna, provoditi županije kojima će liječnici, uključujući i one u koncesiji, iskazati svoju potrebu. Pritom će se 85 posto opreme financirati iz EU fondova, a 15 posto iz Nacionalnog fonda za financiranje projekata.

Radi veće dostupnosti hitne službe, za izgradnju hitnih bolničkih prijama u sedam bolnica predviđeno je 173 milijuna kuna, a 45 milijuna kuna namjerava se povući za uspostavu hitne medicinske službe brzim brodovima za prijevoz pacijenta s otoka, o čemu se trenutačno izrađuje studija izvedivosti. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju