Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je u hrvatskim zatvorima znatno više zatvorenika nego što su predviđeni kapaciteti, sigurnosno stanje u njima zadovoljava, rečeno je danas u Bjelovaru na sastanku načelnika Odjela osiguranja svih kaznionica zatvora i odgojnih zavoda u Hrvatskoj.


U njima je, čulo se, gotovo 4300 zatvorenika, a predviđeni kapaciteti su za samo 3009. U zadnjih godinu dana broj se zatvorenika povećao za 1300.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji, ilustracija Doniraju cjepiva drugima, a danima bilježe porast novozaraženih: ''Dosta su bili ležerni i odlazili tamo gdje nije potrebno'' Slika nije dostupna Ovo je samo jedna priča u nizu: Nakon smrtonosne injekcije podigao je glavu i počeo mumljati

Načelnik Službe osiguranja u Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Miroslav Mihoci rekao je kako se lani nije dogodio nijedan bijeg iz zatvora, no dogodilo se pet sumoubojstava, što je jedan više nego 2006. Lani je bilo 11 napada zatvorenika na službenike, kao i 2006., a neznatno je porastao broj samoozljeđivanja zatvorenika u odnosu na godinu prije. U prošloj je godini tijekom izdržavanja kazne počinjeno 15 kažnjivih djela.

Omjer broja zatvorenika prema jednom pravosudnom policajcu u 2007. bio je 2,79, a preklani 2,83.

Čulo se i kako će stanje normalizirati kad se, kako je najavljeno, prošire neke kaznionice, kao u Glini, Šibeniku i Zagrebu.