Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ministrica, nego ministar

Nema prolaza: Prvi put u Hrvatskoj jedan je zakon ovako napisan, ali Ministarstvo uprave ga je – odbilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica Divjak odlučila je okrenuti praksu i pripremila je nacrt novog zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu pisan u ženskom rodu, međutim Ministarstvo uprave taj je prijedlog odbilo.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pripremila je nacrt novog zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu pisan u ženskom rodu. Riječ je o presedanu, odnosno prvom zakonu u Hrvatskoj u kojem imenice nisu u muškom rodu.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Tako napisani zakon proslijeđen je na mišljenje tijelima državne uprave uz napomenu da vrijedi za oba spola, međutim, kako piše Jutarnji list, zakon u ženskom rodu nije prošao.

Ministrica Divjak objasnila je da je zakon pisan u ženskom rodu kako bi se osvijestilo da može i drugačije, ali od Ministarstva uprave stiglo je mišljenje kako ipak ne može drugačije. Praksa je, naime, da se na početku zakona napominje da su imenice u muškom rodu, a da se on odnosi na muški i ženski rod podjednako.

"U obrazovanju većinom rade žene, pa zašto to ne staviti u prvi plan i govoriti nastavnice, učiteljice, onda i predlagateljice, nakladnice, ravnateljice, ministrica i tako dalje? Ovo bi mogao biti još jedan korak u smjeru razbijanja stereotipa, kojih je još jako puno u našem društvu. Nažalost, za sada još treba uvjeriti državnu upravu da su ovakvi presedani mogući i poželjni", poručila je ministrica, a zbog naputka Ministarstva uprave nacrt zakona prebačen je na muški rod.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene