Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao odgovor

Nakon naše priče o strašnim uvjetima u zatvorima oglasili se iz Ministarstva: "Postupa se u skladu s preporukama, zatvorenicima omogućeno duže i češće telefoniranje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon objavljene priče bivšeg zatvorenika koji je boravak u zatvoru u Remetincu opisao kao pakao, oglasili su se iz Ministarstva pravosuđa i uprave. Napisali su da je do sada u zatvorima u Hrvatskoj bilo ukupno 10 pozitivnih te da se u zatvorima postupa prema preporukama HZJZ-a.

Na naš upit o uvjetima u Zatvoru u Zagrebu, trenutačnom broju zatvorenika u tom objektu te broju pozitivnih zatvorenika, Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je da je od početka pandemije do danas testirano 1400 zatvorenika te da je njih 10 bilo pozitivno na koronavirus.

Pročitajte i ovo Tomo Medved Svakome se dogodi Ima li nezadovoljnih u HDZ-u? Odgovor Tome Medveda mogao bi vas nasmijati Tomo Medved i Ivana Kopčić - 2 Točkasta koalicija HDZ za parlamentarne izbore najavio točkastu koaliciju, Medved otkrio s kim HDZ sigurno neće razgovarati

Na mjesec dana, do 23. studenoga ograničeni su posjeti, no iz ministarstva poručuju da je zatvorenicima omogućeno češće i duže telefoniranje te je proširena i mogućnost videoposjeta.

"Testirano 1400, pozitivno - 10"

Navode da se u zatvorima u Hrvatskoj postupa prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali i da je zatvorenicima omogućen češći boravak na svježem zraku.

Odgovor Ministarstva pravosuđa i uprave prenosimo u cijelosti.

"Od početka pandemije pa do danas ukupno je deset osoba lišenih slobode u svim kaznenim tijelima Republike Hrvatske bilo pozitivno na COVID-19, od čega su dvije osobe u Zatvoru u Zagrebu te jedna osoba u Centru za dijagnostiku u Zagrebu koji djeluje u prostorijama Zatvora u Zagrebu. Testirano je ukupno 1400 osoba lišenih slobode od početka pandemije.

Praćenjem aktualnih epidemioloških pokazatelja o povećanom riziku od bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, donesena je odluka da se privremeno ograničava pravo osoba lišenih slobode na posjete. Ograničenje posjeta primjenjuje se od 23. listopada do 23. studenog 2020. godine", poručuju iz ministarstva.

Omogućeno duže i češće telefoniranje

Napominjemo da je radi ublažavanja štetnih psiholoških posljedica gore navedenih mjera te radi omogućavanja održavanja kontakata između osoba lišenih slobode i članova njihovih obitelji, osobito s djecom, omogućeno češće i duže telefoniranje te je proširena i mogućnost videoposjeta. Isto tako, u skladu s mogućnostima kaznenih tijela, osobama lišenim slobode omogućen je češći boravak na svježem zraku te su intenzivirane aktivnosti strukturiranog i svrhovitog korištenja slobodnog vremena.

U svim tijelima zatvorskog sustava postupa se u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te se poduzimaju sve mjere kako ne bi došlo do širenja zaraze COVID-om. Dodajemo kako je člankom 72. Zakona o izvršavanju kazne zatvora propisano da su podaci o zatvoreniku službena i profesionalna tajna te stoga nismo u mogućnosti komentirati pojedinačne slučajeve niti davati podatke o medicinskom stanju zatvorenika", dodaje se u priopćenju ministarstva.

Bivši zatvorenik uvjete u Remetincu opisao kao - pakao

Bivši zatvorenik za DNEVNIK.hr otkrio je kako je početak njegova služenja zatvorske kazne bio u Remetincu. Navodi da su sobe prepune zatvorenika koji žive u nehigijenskim i nehumanim uvjetima.

"U Remetincu sam bio mjesec dana. Tamo je pakao. Pakao! Od hrane koja je takva da je ne bi ni pas pojeo, nehigijene u sobama i ostalim prostorijama... Posteljinu peru valjda jednom u šest mjeseci", ispričao nam je bivši zatvorenik.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene