Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Tko dobro radi..."

Provedena kontrola jaja na tržištu: Pogledajte rezultate inspekcijskog nadzora

Kako prepoznati domaće jaje? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kako prepoznati domaće jaje? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu da su rezultati kontrole jaja na tržištu pokazali kako je njihova zdravstvena ispravnost neupitna - ni u jednom od 3200 uzorkovanih komada jaja nije utvrđena prisutnost bakterije roda Salmonella spp, a nadzor je pokazao i da je većina jaja na tržištu domaće proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede prošli je tjedan provelo kontrolu subjekata u poslovanju s hranom koji imaju odobrenu djelatnost pakirnog centra za jaja, kao i objekata za uskladištenje hrane u uvjetima kontrolirane temperature (distributivni centri), priopćeno je iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Uskršnja jaja - 4 Tradicionalno na stolu Jedemo ih manje, a plaćamo više: Uskrs bez njih teško da je moguć Ilustracija Provjerite hladnjake Ako ih imate, obavezno ih bacite: Inspektori povukli još jaja s tržišta, čini se da hara salmonela

Uz to, kako dodaju, inspekcija je uzorkovala jaja s ciljem utvrđivanja zdravstvene ispravnosti te udovoljavanja odredbama propisa o hrani.

Uzorkovanje je provedeno u ukupno 65 objekata koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije, od čega u 29 odobrenih objekata pakirnih centara za jaja te u 36 odobrenih objekata za uskladištenje jaja (distributivnim centrima).

"Uzorkovano je ukupno 3200 komada jaja i niti u jednom nije utvrđena prisutnost bakterije roda Salmonella spp", ističu iz Ministarstva.

Naglašavaju kako je inspekcijski nadzor pokazao i da je većina jaja na tržištu domaće proizvodnje, jer su samo u tri subjekta u poslovanju s hranom zatečena uskladištena jaja podrijetlom iz država članica EU-a (Poljska i Nizozemska), svi uredna bakteriološkog nalaza.

Manji nedostaci

Inspekcija je utvrdila i manje nedostatke koji se odnose na infrastrukturu, opremu ili dokumentaciju za koje su subjektima u poslovanju hranom propisali rješenja i rokove za njihovo uklanjanje, navode iz Ministarstva, dodajući kako to nema utjecaja na higijensku i zdravstvenu ispravnost jaja koja ti subjekti stavljaju na tržište.

"Zadovoljan sam rezultatima kontrole koja pokazuje da se subjekti u poslovanju hranom drže rigoroznih pravila i da sve ovo što radimo u Ministarstvu, od kontrola do promocije hrvatske hrane, ima učinka. Sada nam je samodostatnost u proizvodnji jaja oko 90 posto, a naši potrošači za Uskrs će kupovati domaća jaja, kontroliranog podrijetla i zdravstveno ispravna", ističe u priopćenju ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministra veseli i činjenica da "inspektori više nisu percipirani kao represivni aparat, već rado viđena lica". "Tko dobro radi, inspekcije se ne plaši", poručuje u izjavi ministar Tolušić. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene