Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezakonita uporabna dozvola?

Ministarstvo odgovorilo Duspari: "Gradonačelnik iznosi ozbiljne optužbe i netočne informacije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja demantiralo je tvrdnje slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare koji je izjavio kako je ministarstvo investitoru nezakonito izdalo uporabnu dozvolu.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara izvijestio je u četvrtak da je Grad zbog, kako je rekao, "nezakonitog izdavanja uporabnih dozvola za trgovački centar Lidl i rekonstrukciju državne ceste osječkome Upravnom sudu podnio tužbu protiv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja"

Pročitajte i ovo PR Oglas Peta godina uspješne suradnje Lidla i Čistog podzemlja PR Oglas Lidl pokrenuo suradnju s hrvatskim školskim sportskim savezom

Na njegove je izjave danas reagiralo i prozvano ministarstvo koje odbacuje optužbe.

Gradonačelnik tvrdi kako je tijekom procesa izdavanja uporabne dozvole investitor pokušao izvedenu rekonstrukciju i proširenje državne ceste DC 423 u Osječkoj ulici prikazati kao sastavni dio radova obuhvaćenih građevinskom dozvolom za izgradnju trgovačkog objekta.

"To nije bilo moguće jer je u pitanju državna cesta kao javno dobro u općoj uporabi, a po Zakonu o cestama, njezinu rekonstrukciju i proširenje ne može zahtijevati niti provoditi ni fizička ni pravna osoba, nego isključivo Republika Hrvatska, i to putem Hrvatskih cesta d.o.o. , istaknuo je gradonačelnik Duspara, dodajući kako zbog toga Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša niti je smio niti je mogao izdati traženu uporabnu dozvolu", kazao je Duspara.

Priopćenje ministarstva prenosimo u cijelosti:

"Iznijete su ozbiljne optužbe i netočne informacije na postupanje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u odnosu na izdavanje uporabne dozvole investitoru RIMC, koje ovim putem odbacujemo.

Uvjeti iz prostornog plana utvrđuju se u postupku izdavanja građevinske dozvole, a ne u postupku izdavanje uporabne dozvole. Grad Slavonski Brod (odnosno njegovo nadležno tijelo) izdao je građevinsku dozvolu i u tom postupku je utvrđeno da je odobrena gradnja u skladu s prostornim planom.

Građevinskom dozvolom izdanom 28. travnja 2017. godine, od strane Grada Slavonskog Broda, odobrena je i rekonstrukcija Osječke ulice tj. rekonstrukcija i proširenje DC 423.

Iz cjelokupne dokumentacije može se zaključiti da je investitor RIMC d.o.o. iz Svete Nedelje dokazao pravni interes za rekonstrukciju i proširenje DC 423. Također, investitor ima izvršnu uporabnu dozvolu na temelju koje se predmetne građevine mogu koristiti.

Dodajemo i da RIMC d.o.o. iz Svete Nedjelje, odnosno LIDL nije stekao, niti će steći pravo vlasništva ili drugo stvarno pravo na državnoj cesti budući je ista javno dobro u općoj uporabi i time je izvan prometa. Uporabnom dozvolom se ne utječe na pravo vlasništva i druga stvarna prava koja Republika Hrvatska ima na državnoj cesti- Osječkoj ulici.

Svi propusti koji su učinjeni u ovim postupcima, učinjeni su od strane nadležnog tijela Grada Slavonskog Broda",
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene