Blaženka Divjak ( Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Blaženka Divjak ( Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

U četvrtak je odjeknula vijest da nisu pronađena sredstva za izbor i pripremu ekipe hrvatskih matematičkih olimpijaca za Međunarodnu matematičku olimpijadu iako ondje već godinama osvajaju zlatne medalje. No Ministarstvo je u petak objavilo da su pronašli novac.


Povjerenstvo za provedbu natječaja Hrvatskom matematičkom društvu nije prvotno dodijelilo sredstva za izbor i pripremu za natjecanje, koja se raspoređuju iz prihoda od igara na sreću.

Vezani članci Predrag Štromar i Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Štromar: "HNS će ustrajati da se u proračunu osiguraju dodatna sredstva za plaće učitelja" Blaženka Divjak (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Pred Ministarstvom obrazovanja uhićen mladi fizičar: "Verbalno napao ministricu pa agresivno krenuo prema njoj"

''Odlazak na olimpijadu nije uopće upitan jer to MZO financira mimo projekta. Projektom se financiraju izbor i pripreme ekipe, pa je taj dio sad upitan'', odgovorio je na upit portala DNEVNIK.hr Matija Bašić iz HMD-a.

Na natječaj se prijavilo mnogo kvalitetnih projekata, međutim, s obzirom na ograničena financijska sredstva, bilo ih je nemoguće sve financirati.
Trenutačno se razmatraju pristigli prigovori te će Povjerenstvo do kraja godine donijeti dopunu Odluke o financiranju'', priopćili su u četvrtak iz Ministarstva obrazovanja. Matematičko društvo uložilo je prigovor, a sad im je stigao i pozitivan odgovor.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

''Kao što smo jučer jasno komunicirali u pokušaju ispravka brojnih netočnih interpretacija u javnosti, povećanjem iznosa raspoloživih sredstava za poticanje udruga koje provode projekte vezane uz izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. stvorene su pretpostavke za dopunu Odluke te će se financirati dodatnih 8 projekata koji su zadovoljili kriterije u ukupnom iznosu od 1.021.728,81 kuna.

Osigurana dodatna sredstva (Foto: Ministarstvo obrazovanja)
Osigurana dodatna sredstva (Foto: Ministarstvo obrazovanja)


Kao i tijekom jučerašnjeg dana, napominjemo kako sustav natjecanja niti u jednom trenutku nije bio ugrožen te da Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. nema apsolutno nikakve veze s financiranjem odlaska učenika na međunarodna natjecanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 2018. godine čak 333 posto povećalo sredstva za poticanje programa rada s darovitim učenicima i to sa 600 000 kuna (2017.) na 2 milijuna kuna (2018.godine), a prijedlogom proračuna za 2019. godinu ta se sredstva dodatno povećaju na iznos od 2,5 milijuna kuna te ćemo kao i do sada nastaviti poticati darovitost i izvrsnost.

U trenutku donošenja prve Odluke bila su osigurana sredstva za 60 projekata u ukupnome iznosu od 7.685.188,99 kuna. Na današnji dan, priljevom dodatnih lutrijskih sredstava, za poticaje udrugama za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih iznos raspoloživih sredstava povećan je na 8.779.921,76 kuna'', priopćili su.

Marin Strmota za DNEVNIK.hr: ''Jeftinije je zaposliti Hrvata nego Sirijca, trebamo birati koga ćemo primiti''