Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak se ima

Ministarstvo obrazovanja osiguralo novac za mlade matematičare, ali i još sedam projekata

Osigurana dodatna sredstva (Foto: Ministarstvo obrazovanja)
Osigurana dodatna sredstva (Foto: Ministarstvo obrazovanja) Foto: Ministarstvo obrazovanja
U četvrtak je odjeknula vijest da nisu pronađena sredstva za izbor i pripremu ekipe hrvatskih matematičkih olimpijaca za Međunarodnu matematičku olimpijadu iako ondje već godinama osvajaju zlatne medalje. No Ministarstvo je u petak objavilo da su pronašli novac.

Povjerenstvo za provedbu natječaja Hrvatskom matematičkom društvu nije prvotno dodijelilo sredstva za izbor i pripremu za natjecanje, koja se raspoređuju iz prihoda od igara na sreću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Antikorupcijska mjera Varalice u sustavu: Ministarstvo objavilo koliko je lažnih diploma dosad otkriveno Blaženka Divjak POČETAK 8. LIPNJA Ispiti u doba korone: Doznajte sve što vas zanima o održavanju i rezultatima ovogodišnje državne mature

''Odlazak na olimpijadu nije uopće upitan jer to MZO financira mimo projekta. Projektom se financiraju izbor i pripreme ekipe, pa je taj dio sad upitan'', odgovorio je na upit portala DNEVNIK.hr Matija Bašić iz HMD-a.

Na natječaj se prijavilo mnogo kvalitetnih projekata, međutim, s obzirom na ograničena financijska sredstva, bilo ih je nemoguće sve financirati.
Trenutačno se razmatraju pristigli prigovori te će Povjerenstvo do kraja godine donijeti dopunu Odluke o financiranju'', priopćili su u četvrtak iz Ministarstva obrazovanja. Matematičko društvo uložilo je prigovor, a sad im je stigao i pozitivan odgovor.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

''Kao što smo jučer jasno komunicirali u pokušaju ispravka brojnih netočnih interpretacija u javnosti, povećanjem iznosa raspoloživih sredstava za poticanje udruga koje provode projekte vezane uz izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. stvorene su pretpostavke za dopunu Odluke te će se financirati dodatnih 8 projekata koji su zadovoljili kriterije u ukupnom iznosu od 1.021.728,81 kuna.

Osigurana dodatna sredstva (Foto: Ministarstvo obrazovanja) Osigurana dodatna sredstva (Foto: Ministarstvo obrazovanja) Foto: Ministarstvo obrazovanja


Kao i tijekom jučerašnjeg dana, napominjemo kako sustav natjecanja niti u jednom trenutku nije bio ugrožen te da Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. nema apsolutno nikakve veze s financiranjem odlaska učenika na međunarodna natjecanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 2018. godine čak 333 posto povećalo sredstva za poticanje programa rada s darovitim učenicima i to sa 600 000 kuna (2017.) na 2 milijuna kuna (2018.godine), a prijedlogom proračuna za 2019. godinu ta se sredstva dodatno povećaju na iznos od 2,5 milijuna kuna te ćemo kao i do sada nastaviti poticati darovitost i izvrsnost.

U trenutku donošenja prve Odluke bila su osigurana sredstva za 60 projekata u ukupnome iznosu od 7.685.188,99 kuna. Na današnji dan, priljevom dodatnih lutrijskih sredstava, za poticaje udrugama za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih iznos raspoloživih sredstava povećan je na 8.779.921,76 kuna'', priopćili su.

Aktualno Marin Strmota za DNEVNIK.hr: ''Jeftinije je zaposliti Hrvata nego Sirijca, trebamo birati koga ćemo primiti'' Intervju Lane Ružičić i Marina Strmote (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Marina Strmote (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur Intervju Lane Ružičić i Marina Strmote (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Marina Strmote (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur Intervju Lane Ružičić i Marina Strmote (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Marina Strmote (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur Intervju Lane Ružičić i Marina Strmote (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Marina Strmote (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur +0 Intervju Lane Ružičić i Marina Strmote (Foto: Anamaria Batur) Hrvatska Marin Strmota za DNEVNIK.hr: ''Jeftinije je zaposliti Hrvata nego Sirijca, trebamo birati koga ćemo primiti'' 1/5 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene