Prema posljednjim podacima Hrvatskog veterinarskog instituta, od tri uzorka uginulih goveda s područja Maovica koja su tijekom subote i nedjelje bila u obradi, dva su pozitivna na bolest bedrenicu, a jedan je negativan, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
Od ponedjeljka stupa na snagu bedrenički distrikt
"Kako novi uzorci i rezultati laboratorijskih ispitivanja budu pristizali, pravovremeno ćemo, zajedno s drugim institucijama, obavještavati javnost o razvoju situacije", dodali su.
Podsjećaju da u ponedjeljak na snagu stupa Rješenje o proglašenju bedreničkog distrikta u skladu s kojim se istoga dana organizira i cijepljenje na zahvaćenom području.
Nakon više od 20 dana otkriven uzrok masovnog pomora
Podsjetimo, nakon više od 20 dana otkriven je uzrok masovnog pomora stoke kod podsvilajskog kraja oko Vrlike.
Institucije su tvrdile da je isključena zarazna bolest kao uzrok pomora krava, a onda je ipak utvrđeno da je riječ o bedrenici.
Što je bedrenica?
Bedrenicu uzrokuje bakterija bacillus antharcis, a od nje obolijevaju domaće i divlje životinje, ali i ljudi. Kod životinja se javlja uglavnom u područjima na kojima je već bilo sličnih slučajeva i koji se nazivaju bedrenični distrikti.
Bolest kod životinja najčešće se očituje iznenadnim uginućem. Kod nekih se životinja prije uginuća mogu primijetiti teturanje, drhtanje, probavni poremećaji, otežano disanje. Životinje se zaraze unosom hrane poput trave ili sijena, kontaminiranih sporama, ili udisanjem tih istih spora. Životinje oboljele od bedrenice se ne liječe.
Tri oblika bolesti kod ljudi
Bedrenica kod ljudi može izazvati tri oblika bolesti – kožni, plućni ili crijevni antraks. Simptomi mogu biti bezbolne ranice koje se pojave između 3 i 10 dana od izlaganja zarazi, kod plućnog antraksa simptomi su slični gripi, potom dolazi do otežanog disanja, a kod crijevnog, bolovi u trbuhu i povišena tjelesna temperatura.
Do zaraze kod ljudi dolazi kontaktom kože sa sporama, odnosno zaraženom životinjom. Udisanjem prašine u kojoj se nalaze spore antraksa, konzumacijom termički nedovoljno obrađenog mesa. Prijenos bolesti s čovjeka na čovjeka je iznimno rijedak.