Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najsplitskija igra'

PICIGIN uvršten na listu zaštićenih kulturnih dobara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo kulture donijelo je rješenje kojim Picigin postaje nematerijalno dobro te se uvrštava na listu 'Listu zaštićenih kulturnih dobara'.

Ministarstvo kulture na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara donijelo je rješenje kojim se utvrđuje da Picigin 'društvena igra loptom' ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Bačvice Kulturno dobro Njegovo veličanstvo picigin: Igra koja je tu bila prije turizma zaigra se i po buri, kiši, pa čak i snijegu

U rješenju se naglašava kao je nositelj dobra dužan provoditi mjere zaštite radi njezina očuvanja, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i svim propisima koji se odnose na kulturna dobra, pridržavajući se njegove povijesno-tradicijske matrice i pojavnosti.

Picigin će u skladu s rješenjem biti upisano u Registar kulturnih dobara hrvatske 'Listu zaštićenih kulturnih dobara'. Kulturno su igralište za picigin Bačvice, splitska pješčana plaža. Otuda se, zbog svoje atraktivnosti , proširio po čitavoj hrvatskoj obali, ali i u ostalim priobalnim mjestima.

>> Pogledajte najpoznatiju ekipu kako igra picigin na Modrom jezeru

Podsjetimo, picigin je društvena igra loptom koja se izvodi u plićaku pješčane plaže gdje igrači, stojeći u moru, nabacuju loptu koja ne smije dodirnuti morsku površinu. Iako je raširen među mladom populacijom, u njemu sudjeluju brojni igrači, bez obzira na spol i dob. Ova je igra nastala u Splitu i smatra ga se 'najsplitskijom' igrom. Broj igrača nije striktno određen, premda se optimalan učinak postiže s 5 sudionika. Picigin je igra u kojoj nema pobjednika i strogih pravila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene