Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na Mlinarićevu objavu

Ministarstvo odgovorilo zastupniku DP-a: ''Ne znamo gdje je bio proteklih godina i ne sjećamo se da je prije tako gorljivo branio branitelje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Ministarstva hrvatskih branitelja reagirali su u nedjelju na jučerašnju objavu zastupnika Stipe Mlinarića iz Domovinskog pokreta na Facebook profilu poručivši mu da prestane svjesno manipulirati i obmanjivati javnost jer za svoje tvrdnje i teze nema nikakvih argumenata niti dokaza.

Reakcija tog ministarstva je uslijedila nakon Mlinarićeve optužbe da su u njemu "opsjenari koji lažu, zamjenjuju teze i varaju svoje birače".

Mlinarić je i u Saboru kritizirao Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata rekavši da je to "jako opasan zakon koji će izjednačiti žrtvu i agresora" te je premijera pozvao da ga povuče i da podigne tužbu protiv Srbije, od koje treba i naplatiti odštetu srpskim žrtvama.

''Ne znamo gdje je bio proteklih godina''

Pamfletom je također ocijenio raniju reakciju Ministarstva hrvatskih branitelja da "kad Zakon o civilnim stradalnicima naziva izdajom nacionalnih interesa - želeći spriječiti njegovo donošenje - zapravo ide na ruku onima koji samo deklarativno podržavaju ovaj zakon, a u biti bi mijenjali njegove ključne odredbe".

"Saborski zastupnik Stipo Mlinarić u nevjerici se sablažnjava nad reagiranjem Ministarstva hrvatskih branitelja, nazivajući ga pamfletom. Ne znamo gdje je bio proteklih godina i ne sjećamo se da je ikada prije tako gorljivo branio hrvatske branitelje i nacionalne interese, dok danas kao saborski zastupnik javno vrijeđa i lažno optužuje, ne prezajući ni od najnižih uvreda koje upućuje", poručili su iz tog ministarstva u nedjelju.

 

 

Neutemeljene prozivke

Ustvrdili su i kako Mlinarić, osim što neutemeljeno proziva, neargumentirano optužuje i bezobzirno vrijeđa, sada i docira, pojašnjavajući i njima i javnosti što je teza, a što činjenica.

"Pa kad već zna razliku, onda mu je jasno da bi svoju neutemeljenu tezu o tisućama agresora koji će primati nekakvu mirovinu u Hrvatskoj temeljem ovog Zakona trebao dokazati, verificirati ili obraniti. A nije, ne može i neće", dodali su.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja istaknuli su da se Zakonom o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata ne reguliraju mirovine, "što bi saborski zastupnik trebao znati".

Nisu predviđena obeštećenja

"Samo za njega i ovom prilikom ponavljamo kako statuse i prava neće moći ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Hrvatsku, kao ni njihovi pomagači, niti članovi njihovih obitelji temeljem njihova stradavanja", poručili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja i ocijenili lažnom Mlinarićevu tvrdnju kako će se tim zakonom obeštetiti srpske agresore na Hrvatsku.

"Nikakva obeštećenja nisu predviđena niti propisana, a prava iz Zakona moći će koristiti samo oni koji status civilnog stradalnika dokažu u upravnom postupku", istaknuli su.

"Ako ne vjeruje nama, zašto se oglušuje na vapaje koji dolaze iz udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, s kojima smo pripremali ovaj Zakon i koji su i sami inzistirali na zaprekama za zlouporabu prava od strane agresora i neprijatelja Hrvatske? Ili misli da oni ne znaju čitati Zakon i prepoznati opasnosti koje navodno vrebaju?", upitali su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 26. obljetnica Stotine ljudi pristižu na komemoraciju u Srebrenicu: Danas će u pokopati 19 žrtava genocida, najmlađe su imale 16 godina

Na upit Mlinarića zašto Ministarstvo branitelja mijenja i donosi zakone 30 godina nakon muke hrvatskih branitelja i civilnih žrtava i tvrdnju da je to trebalo biti odavno riješeno, kažu da je on, istodobno, među najglasnijim protivnicima Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

"Iz respekta prema svim hrvatskim braniteljima, žrtvama i njihovim obiteljima, bilo bi dobro da zastupnik Mlinarić prestane svjesno manipulirati i obmanjivati javnost jer za svoje tvrdnje i teze nema nikakvih argumenata niti dokaza. Ali ima obraza bespoštedno napadati one koji danonoćno rade za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata", stoji u priopćenju.

Podsjetili su i da su svi zakoni pripremani u partnerstvu i suradnji s braniteljskim i stradalničkim udrugama – kako Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, tako i Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene