Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministarstvo: 'Hrvatska ne postaje najveće gradilište'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbacilo je tvrdnje udruga Plavi forum i Odbora za zaštitu od nekontrolirane urbanizacije da "Hrvatska postaje najveće gradilište u Europi, jer prostorni planovi dimenzioniraju Hrvatsku na 16 milijuna ljudi, a na najužem obalnom području za nova tri milijuna".

"Te udruge opetovano se u javnosti služe neistinama kako 'Hrvatska postaje najvećim gradilištem u Europi' te da je ministrica Marina Matulović-Dropulić zaboravila donijeti u novom Zakonu o prostornom uređenju zaštitne mehanizme kakve su utvrdili naši susjedi", navodi Ministarstvo i dodaje da udruge iznose i mnoge politički usmjerene primjedbe.

Pročitajte i ovo Za dvojicom radnika na gradilištu još se traga Teška nesreća Srušio se zid na gradilištu trgovačkog centra u susjedstvu i poklopio radnike: Ima poginulih i nestalih Skela dan nakon Pukom srećom nitko nije ozlijeđen, iz sindikata upozoravaju: "Sve ih manje drži do pravila struke i zaštite na radu"

"Tvrdnje udruga, koje uporno ponavljaju, ali za njih ne iznose
argumente, jer ih nemaju, spadaju već u red javnog egzibicionizma njezinih članova koji očito imaju političke ambicije", priopćilo je Ministarstvo.

Nadalje navodi da se te udruge "nikada do sada, kad ova Vlada uvodi red u prostor, nisu javljale, unatoč tomu što prostorni planovi nisu postojali, a zakonom je bilo omogućeno priključenje bespravno sagrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu".

Za podatak o 16 milijuna stanovnika, tvrdi Ministarstvo, udruge su najprije tvrdile da se odnosi samo na obalni pojas, a sada tvrde da se odnosi na cijelu Hrvatsku.

Ministarstvo drži kako je točno da na hrvatskom obalnom području živi 1,463.000 stalnih stanovnika i 700.000 povremenih (vikendaša), te ima 140.000 turističkih postelja.

Prije donošenja Vladine Uredbe o uređenju i zaštiti obalnog pojasa ukupno je u Hrvatskoj planovima bilo određeno 462.670 hektara građevnog područja, a na sedam jadranskih županija bilo je planirano 129.000 hektara građevinskog područja.

Nakon usklađivanja s Uredbom građevno područje je za sedam županija smanjeno na 109.600 hektara. 

Prije Uredbe izdvojene turističke zone zauzimale su 13.500 hektara, a nakon usklađivanja 10.317 hektara, što znači da su smanjene za 30 posto.

Ministarstvo navodi i kako su udruge iznijele zahtjev da se
turistička područja pojedinih općina i gradova planiraju po broju nezaposlenih osoba isključivo na njihovu području, što bi značilo da su gradovi i općine na obali, koji uspješno rješavaju pitanje nezaposlenosti, kažnjeni tako da ne mogu planirati turizam i dalje se razvijati.

Također navodi da su "prije mjesec dana udruge tvrdile da je
ministrica Marina Matulović-Dropulić zaboravila prenijeti zaštitne odredbe iz Uredbe u novi Zakon o prostornom uređenju i gradnji, a kako su demantirani, sada tvrde da zakon uopće ne sadrži 'zaštitne mehanizme'".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene