Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministarstvo financija nada se da će Sabor prihvatiti identifikacijski broj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od tema sutrašnje sjednice Vlade bit će prijedlog Zakona o osobnom identifikacijskom broju, za kojeg u Ministarstvu financija očekuju da bi u Saboru mogao biti prihvaćen tijekom svibnja te se nadaju da će ga podržati svi saborski odbori.

Zakon bi trebao na snagu stupiti s početkom iduće godine, a do kraja 2009. u sustav OIB-a trebalo bi biti uključeno gotovo 90 posto 'usluga' za koje će taj broj služiti, rečeno je na današnjem susretu s novinarima u Ministarstvu financija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nema govora o namještanju' Poništen natječaj za glavnog sportskog i dva viša inspektora Slika nije dostupna Trošak od 100 milijuna kuna Osobni identifikacijski broj dobit ćemo poštom

Uvođenje OIB-a u Ministarstvu financija drže jednim od najsustavnijih načina borbe protiv korupcije do sada u Hrvatskoj. Naglašavaju da, iako će se OIB-om pratiti tekuće stanje, to ne znači da će time osobe koje su u prošlosti počinile neki prekršaj biti amnestirane, već da će dapače državnim institucijama biti lakše prikupiti sve nužne podatke o tome.

Zbog uvođenja OIB-a građani neće morati mijenjati postojeće dokumente, već će on biti upisan na dokumente koje će podizati nakon što im stari isteknu. Novorođenima Porezna će uprava OIB izdavati po rođenju, a pravnim osobama prilikom osnivanja.

OIB će državnim institucijama omogućiti automatsku razmjenu podataka o nositelju broja, pri čemu će dostup svim podacima imati samo Središnji registar pri Poreznoj upravi, a pojedine institucije imat će uvid samo u podatke iz svoje nadležnosti.

Iz Ministarstva financija najavljuju i kako će po prihvaćanju prijedloga Zakona o OIB-u u Saboru, započeti i edukacijska kampanja u kojoj će građani biti upoznati sa svim bitnim odrednicama OIB-a, koji bi prvenstveno trebao smanjiti birokraciju te birokratski trošak za građane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene