Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko zagađuje zrak u Slavonskom Brodu?

Ministarstvo će diplomatskim putem traži informacije o Rafineriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vezi s pismom slavonskobrodskoga gradonačelnika Mirka Duspare o onečišćenju zraka za koje drži odgovornim Rafineriju u susjednome Bosanskome Brodu Ministarstvo zaštite okoliša hitno će diplomatskim putem zatražiti od ovlaštenih tijela u BiH informacije o najnovijem stanju u toj rafineriji te o mjerama koje kane poduzeti radi poboljšanja stanja.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara dopisom je upozorio Ministarstvo da je od početka rada Rafinerije u Bosanskome Brodu na području Slavonskog Broda i okolice zrak toliko onečišćen da prijeti opasnost za zdravlje ljudi i okoliš. Po Zakonu o zaštiti zraka, praćenje kvalitete zraka u ovlasti je jedinica lokalne samouprave, tj. gradova i općina, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te moli grad Slavonski Brod da mu dostavi izmjerene vrijednosti ako je proveo mjerenje, a - ako ga nije proveo - da to učini što prije kako bi moglo 'u skladu s dobivenim rezultatima poduzeti potrebne korake'.

Pročitajte i ovo Dubravko Kos i Domagoj Mikić Poziv Domagoja Mikića Mjesecima im radovi na cesti život čine neizdrživim: "Četiri osobe već su oboljele od astme" Ilustracija Novo istraživanje Žive dvije godine duže zahvaljujući ratu protiv zagađenja: "Plavo nebo postupno je postalo naša nova normala"

Rafinerija, koju je prije tri godine kupila ruska naftna kompanija, počela je raditi krajem prošle godine, a u posljednjih nekoliko tjedana građani Slavonskoga Broda stalno se žale na neugodan miris koji otamo dolazi. Kako bi se utvrdilo stvarno stanje onečišćenja zraka, grad će ovih dana organizirati i financirati mjerenja.

U Slavonskome Brodu još nema mjerne postaje koja bi stalno pratila kakvoću zraka. Njezino je postavljanje u planu, a projekt bi trebali financirati Fond zaštite okoliša te Županija i grad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene