Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo financija prioritetom smatra borbu protiv takozvanih "off shore" kompanija koje imaju hrvatski državljani, a koji istodobno u transakcijama novac vraćaju u svoje tvrtke u Hrvatsku i tako peru novac.


Hrvatska nije jedina zemlja, to se radi u većini zemalja Unije, a Zagreb želi napraviti registar stvarnih vlasnika hrvatskih tvrtki. Ministar Zdravko Marić za Dnevnik Nove TV otkriva što se tim registrom želi postići.

Vezani članci Zdravko Marić - 1 Zdravko Marić jučer ispitan u USKOK-u u svojstvu svjedoka u aferi Vjetroelektrane Zdravko Marić i Blaž Pavičić Optužen vlasnik jahte na kojoj je ljetovao Zdravko Marić: Prijatelj bivšeg ministra utajio milijune?

"Mi ćemo kroz izradu tog registra imati ne samo pravne vlasnike, nego stvarne vlasnike, dakle tko stoji u konačnici iza pojedinih društava", poručuje ministar financija.

"Svi će imati obvezu dostavljanja podataka, a ono što je isto tako jako važno je da će se ta dostava podataka voditi putem postojećeg informacijskog sustava, dakle na razini prije svega ministarstva financija, dakle postojeću infrastrukturu za poduzetnike i sve one koje će se tražiti neće značiti nikakakav dodatni trošak", dodaje Marić.

"S druge strane, kroz taj sam registar, unutra će biti dostupni podaci, ali onima kojima to trebaju i kojima to služi. To su prije svega nadzorne službe Ministarstva financija i tijela, odnosno organi, kaznenog progona RH", kaže Marić.

"Prema takozvanoj 4. direktivi Europske unije, obveza je zemalja članica da se to do sredine iduće godine implementira, no mi želimo biti čak i malo ambiciozniji pa smo si zadali cilj da probamo do kraja ove godine", poručuje na kraju ministar Marić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju