Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Registar tvrtki

Ministar Marić za Dnevnik Nove TV otkriva kako će se Vlada boriti protiv 'pranja novca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo financija prioritetom smatra borbu protiv takozvanih "off shore" kompanija koje imaju hrvatski državljani, a koji istodobno u transakcijama novac vraćaju u svoje tvrtke u Hrvatsku i tako peru novac.

Hrvatska nije jedina zemlja, to se radi u većini zemalja Unije, a Zagreb želi napraviti registar stvarnih vlasnika hrvatskih tvrtki. Ministar Zdravko Marić za Dnevnik Nove TV otkriva što se tim registrom želi postići.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić, bivši ministar financija NOVA PRAVILA Stižu kazne ako ne koristite ZG vrećice: Pogledajte što o svemu kaže bivši ministar Marić Zdravko Marić - 6 6000 kuna kazne Marić primio dar od lošinjskog hotela, pa ga kaznilo Povjerenstvo za sukob interesa: Globu će platiti još jedan HDZ-ov ministar

"Mi ćemo kroz izradu tog registra imati ne samo pravne vlasnike, nego stvarne vlasnike, dakle tko stoji u konačnici iza pojedinih društava", poručuje ministar financija.

"Svi će imati obvezu dostavljanja podataka, a ono što je isto tako jako važno je da će se ta dostava podataka voditi putem postojećeg informacijskog sustava, dakle na razini prije svega ministarstva financija, dakle postojeću infrastrukturu za poduzetnike i sve one koje će se tražiti neće značiti nikakakav dodatni trošak", dodaje Marić.

"S druge strane, kroz taj sam registar, unutra će biti dostupni podaci, ali onima kojima to trebaju i kojima to služi. To su prije svega nadzorne službe Ministarstva financija i tijela, odnosno organi, kaznenog progona RH", kaže Marić.

"Prema takozvanoj 4. direktivi Europske unije, obveza je zemalja članica da se to do sredine iduće godine implementira, no mi želimo biti čak i malo ambiciozniji pa smo si zadali cilj da probamo do kraja ove godine", poručuje na kraju ministar Marić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene