Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masterplan bolnica

Ministar zdravlja ima novi dokument. Što to znači za pacijente?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijentima bolja usluga, bolnicama manji troškovi. Zvuči nemoguće, no baš to obećava ministar Varga svojim novim dokumentom kompliciranog naziva: Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica. Struka se čini zadovoljna jer će se promjene uvoditi postupno, a i plan se može još prilagođavati. No pacijente, naravno, najviše zanima - što to znači za njih.

Pacijent koji se može liječiti u dnevnoj bolnici više neće biti upućivan na stacionarno liječenje. Osim toga mnoge bolnice će se funkcionalno integrirati. Bolnice u Varaždinu i Čakovcu već su spremne. Spojit će se njihova 4 odjela. 'Za pacijente će svakako biti bolje, a bolnice bi trebale tijekom vremena imati značajne uštede po tom pitanju jer spajanjem pojedinih odjela samo na mjestima rukovoditeljskim je već velika ušteda, a da ne govorimo o potrošnom materijalu, organizaciji, grijanju i svemu ostalome', kaže Mladen Smoljanec, sanacijski upravitelj OB Varaždin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna mjere ukinute, ali... Provjerili smo u kojim su bolnicama ipak dopušteni posjeti pacijentima Slika nije dostupna e-dokumentacija bolničkih sestara Ravnatelj HZZO-a: Trećina pacijenata u bolnicama je višak

Pacijenti se boje da u svim bolnicama neće opstati svi odjeli, što jest točno no koncentracijom stručnog osoblja i medicinske tehnologije na jednom mjestu pacijenti bi trebali dobiti učinkovitiju skrb. 'To je u stvari spašavanje malih odjela koji imaju jednog ili dva liječnika i koji su do sad bili u pripravnosti po petnaestak dana mjesečno i nisu mogli skrbiti o pacijentima adekvatno 24 sata. Spajanjem tih odjela u veće odjele doći će do formiranja službe dežurstva koja će brinuti o pacijentima 24 sata i gdje će se svi zahvati koji će biti potrebni moći raditi 24 sata 365 dana u godini', dodaje Smoljanec.

Milanović: Masterplan bolnica nije propao 

'Mislim da od Nacionalnog plana ne treba nitko strahovati zato što je napravljena jedna suradnja na širokoj razini. Dakle kontaktirani su i udruge i pacijenata i bolničkih liječnika i mislim da je tu jedan dijalog dignut na jednu sasvim novu razinu', smatra dr. Ada Barić, dopredsjednica HUBOL-a.

Dijalog i uvažavanje struke ministru Vargi barem su za sada donijeli prolaznu ocjenu za Masterplan od kojeg se mnogo očekuje.

'Ciljevi nacionalnog plana su povećati dostupnost bolničke zdravstvene zaštite, unaprijediti kvalitetu i učinkovitost pružanja bolničkih usluga, povećati djelotvornost i racionalizirati troškove poslovanja bolničkih ustanova', kaže ministar zdravlja Siniša Varga.

Za razliku od prethodnoga, ovime je čini se i struka zadovoljna.

'Smatramo da je ovaj plan puno primjenjiviji u praksi i mi ćemo kao bolnički liječnici podržavati njegovu primjenu pogotovo zato jer je postavljen tako da se može prilagođavati u bilo kojem trenutku. Nama je cilj pružati optimalnu zdravstvenu zaštitu našim građanima i mislim da ovaj nacionalni plan to puno bolje odražava nego onaj prethodni', dodaje dr. Barić.

Provedbu Masterplana sve će zainteresirane strane pomno pratiti. Kritika se, kažu, neće libiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene