Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman telefonski je iskazao potporu vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću za služenje svete mise u sarajevskoj katedrali u sklopu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije.

Galerija


U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se kako je misa planirana za 16. svibnja kao dio programa obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Kardinala Puljića su biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zajednički odabrali za predsjedatelja euharistije bleiburškim žrtvama.

Vezani članci Policija i prosvjednici zbog mise za bleiburške žrtve u Sarajevu Josipović: Bleiburška komemoracija u funkciji je rehabilitacije ustaštva Žrtve varšavskoga geta (Foto: Getty Images) Svjetski židovski kongres prozvao RH: "Veličaju se pojedinci koji su podržavali aktivnosti režima koji je pogubio stotine tisuća nedužnih"

Unatoč pandemiji koronavirusa, kardinal Puljić i ministar Grlić Radman izrazili su zadovoljstvo što će se i ove godine nastaviti održavati kultura sjećanja obilježavanjima na Bleiburgu, u Sarajevu te Zagrebu, gdje će na groblju Mirogoj državni vrh položiti vijenac i zapaliti svijeću uz molitvu, navodi se u priopćenju.

Sugovornici su, dodaje se, istaknuli važnost dostojanstvenog odavanja pijeteta pokojnima te čuvanja spomena na nevine i mučene žrtve ubijene bez suđenja.

Ministar Grlić Radman izrazio je žaljenje zbog pojedinih napada na kardinala Puljića, posebno zbog činjenice da je kardinal Puljić cijeli rat proveo u Sarajevu i pomagao brojne stanovnike. Ministar je pritom još jednom zahvalio kardinalu Puljiću na služenju katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini 30 godina kao vrhbosanski nadbiskup, priopćeno je iz MVP-a