Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po tvrdnjama Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u godinu dana je 91 liječnik otišao iz Hrvatske, a još 600 ih je zatražilo potvrde radi odlaska.


Odlazak i jednog liječnika iz Hrvatske gubitak je za zdravstvo, izjavio je danas ministar zdravlja Siniša Varga komentirajući podatke o broju liječnika koji su napustili zemlju u prvoj godini dana članstva u EU.

Vezani članci Portal za cijepljenje Cijepise - 2 Apsurdi s platformom: Dobila poziv na cijepljenje drugom dozom iako nije primila ni prvu, a onda je stigao novi mail: "Od ovoga nema koristi" Slika nije dostupna Udruge traže od Ministarstva zdravlja i HZZO-a doradu eKartona

Po tvrdnjama Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u godinu dana je 91 liječnik otišao iz Hrvatske, a još 600 ih je zatražilo potvrde radi odlaska, na što je Varga novinarima pred Banskim dvorima rekao da 'i kad jedan liječnik ode - to je jedan previše'.

Varga kaže da Ministarstvo zdravlja radi 'na socijalnom dijalogu i povećanju materijalnih prava te društvenog položaja zdravstvenih radnika općenito', ali u ovom trenutku ne može povećati njihove plaće.

Ovog trenutka ne možemo izravno povećati plaće jer imamo određenih stvari o kojima moramo razgovarati sa socijalnim partnerima u vezi Granskog kolektivnog ugovora. Ali, postoji pregršt drugih mjera o kojima razgovaramo s jedinicama lokalne samouprave i poslovnim bankama, da se napravi drukčije vrednovanje stambenog pitanja ili kreditnog zaduženja, naveo je Varga.

Napokon: Kreće akcija skraćivanja lista čekanja!

Riječ je o 76.000 zaposlenih u zdravstvu i o ekonomskoj snazi koja u pregovorima s poslovnim bankama može dobiti značajnija prava za naše djelatnike no što ih imaju danas, dodao je.

Upitan koja su liječnička mjesta postala deficitarna s obzirom na odlaske iz Hrvatske, Varga je odgovorio da se događa isto što i 2004. prilikom ulaska devet novih zemalja u EU, koje su imale problem s anesteziolozima, kirurzima i internistima. 'Prioritet nam je osigurati specijalizaciju za te grane', rekao je.

Radimo da svatko tko treba dobije specijalizaciju i radno mjesto koje zaslužuje, rekao je Varga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook