Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar poljoprivrede Davor Romić razgovarao je četvrtak u Vrgorcu s poljoprivrednim proizvođačima o stanju u poljoprivredi na tom području, a najveći interes izazvala je odluka o poticajima za mala i srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, prema kojoj će iz programa ruralnog razvoja dati 35 milijuna eura - za male poljoprivredne proizvođače 16,5, a za mlade 18,5 milijuna eura.


Svrha je da mali poljoprivredni proizvođači koji dobiju 15.000 eura poticaja narastu, da bi se u slijedećem koraku mogli natjecati za veće projekte. Za mlade smo osigurali po 50.000 eura, pod tim se podrazumjeva da će oni na svom gospodarstvu idućih pet godina plaćati mirovinsko osiguranje i raditi na svom obiteljskom gospodarstvu, jačati, zadržati se u svom ruralnom prostoru i sutra biti nositelji ruralnog prostora. I za male i za mlade poljoprivrednike podrazumjeva se da ljudi ne trebaju odlaziti, trebaju ostati i ovdje kreirati svoju politiku, a iz programa ruralnog razvoja očekuju ih velike količine novaca za koje se mogu natjecati da bi razvili svoj biznis i razvili taj ruralni prostor, rekao je ministar Romić.

Vezani članci Marija Vučković Ministrica Vučković s vinogradarima i vinarima Zajednička poljoprivredna politika (Foto: Dnevnik.hr) Dodatan udarac Britancima: Zbog Brexita će izgubiti 12 milijardi eura za poticaje u poljoprivredi

Ministar je u društvu predsjednika NLM-a Ante Pranića, posjetio sela Kutac i Dusina, gdje je razgovarao s vodećim poljoprivrednim proizvođačima u poljima Bunina i Jezero. O problemima s plasmanom vrgoračke jagode razgovarao je s najvećim proizvođačem, Lujom Mihaljevićem i predsjednikom udruge Vrgoračka jagoda, Berislavom Govorkom, koji su od ministra zatražili pomoć u borbi protiv uvoznih lobija koji španjolsku, portugalsku i grčku jagodu plasiraju pod vrgoračku i time ruše prepoznatljivi vrgorački brend. O problemima odvodnje viška voda iz polja Jezero i Bunina ministar Romić razgovarao je s poljoprivrednicima iz Dusine i Milošića. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju