Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po hitnom postupku

Država "češlja" 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i poticaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je da će "pročešljati" sva poljoprivredna zemljišta koja su upisana u ARKOD-u, a oni koji su činili nepravilnosti bit će izbrisani.

Nakon što su prijavljeni slučajevi upisa zemljišta koje je u tuđem vlasništvu radi ostvarivanja poticaja, reagirao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je naglasio da će pravilik o upisu zemljišta biti izmijenjen do kraja ovog tjedna.

Pročitajte i ovo Ministri s optužnicom Jedan uhićen na dužnosti Brojne afere: Zamijenjena ili smijenjena čak 22 ministra u dva mandata Andreja Plenkovića Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 2 NE DIRAJTE MI RAVNICU Seljaci gube zemlju, natječaji se ne raspisuju, a stižu im - kazne: "Situacija je alarmantna"

''Smatram da takav način raspolaganja nije u redu. Nije nešto što je dopustivo i što treba ovako funkcionirati. I zato mijenjamo pravilnik. Ujedno pozivamo sve vlasnike poljoprivrednog zemljišta ako imaju sumnje da netko uzima poticaje u njihovo ime da se jave u poljoprivrednu agenciju ili mogu provjeriti stanje u ARKOD-u. Stručne službe odrađuju svoj posao, ali do petka bi trebali imati novi pravilnik na snazi", rekao je na konferenciji za novinare ministar Tomislav Tolušić.

Prema novom pravilniku, za korištenje poljoprivrednog zemljišta i upis u ARKOD bit će potrebna izjava i pisana suglasnost vlasnika zemljišta, a ne kao do sada samo dva svjedoka da osoba koristi navedeno zemljište.

"Pročešljat ćemo sve upise što je oko 32 tisuća hektara. Za sve nepravilnosti koje primijetimo, kontaktirat ćemo vlasnike zemljišta. Ako se pokažu nezakonitosti, dalje postupa DORH. U svakom slučaju mešetarenje poljoprivrednim zemljištem ili ne daj bože poticajima, nećemo dopustiti", kazao je ministar dodajući da je pravilnik, koji je donesen prošle godine u svibnju vjerojatno donesen u dobroj namjeri.

"Je li on mogao biti drugačiiji? Vjerojatno je. Je li bio u dobroj namjeri donesen? Vjerojatno je. Mi smo tu da se krpaju takve rupe. Vjerujem da nepravilnosti nema puno, ali mi smo tu da spriječimo ako ima i jedna", kazao je Tolušić.

Naglasio je i da za sada nitko nije oštećen jer prva isplata avansa za poticaje kreće u studenom. Oni koji su se ogriješili o zakon bit će ispisani iz ARKOD-a, najavio je Tolušić.

Nakon njegova poziva da se jave svi koji su misle da je njihovo zemljište predmet malverzacija, samo tijekom ponedjeljka javilo se 89 osoba.

Veliki je problem što se do mnogih vlasnika poljoprivrednog zemljišta ne može doći zbog čega je i donesen aktualni pravilnik o upisu, kako bi se što više površina stavilo u funkciju. Ministar je na novinarsko pitanje što s takvim zemljištima kazao da će to "pokušati riješiti".

''Nije moralno ni normalno''

Podsjetimo, Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, najavio je da će hitno izmijeniti uredbu koja je do sada omogućavala da se na poljoprivredno zemljište upiše svatko tko u javnobilježničkom uredu prijavi parcelu, čak i bez znanja vlasnika.

Nakon što su prijavljeni brojni slučajevi upisa zemljišta koje je u tuđem vlasništvu i ostvarivanja poticaja preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (ARKOD), ministar je u nedjelju ustvrdio kako za to nije znao.

"Ali ako to i je po zakonu, definitivno nije moralno i nije normalno. Prva stvar koju ćemo sutra ujutro napraviti je da izmjenom uredbe takve stvari spriječimo", kazao je Tolušić u izjavi za javnu televiziju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene