Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čestitao Praznik rada

Ministar Pavić pohvalio se padom nezaposlenosti mladih i zapošljavanjem umirovljenika "da ne budu usamljeni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić čestitao je građanima Praznik rada. U čestitci se pohvalio kako je za vrijeme njegova mandata pala nezaposlenost, kako su zapošljavanjem zaposlenika pomogli da se oni ne osjećaju usamljeno, a prepolovljena je i stopa nezaposlenosti mladih.

Ministar Marko Pavić podsjetio je i da je početkom godine na snagu nastupila mirovinska reforma kojom su osigurane veće mirovine, sustav je dugoročniji, a riješena je i generacijska nejednakost umirovljenika, bez zaduživanja naše djece i unuka.

Pročitajte i ovo Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Inicijativa "67 je previše" Sindikalist Ribić: "Ako skupimo potpise i Vlada ne raspiše referendum, poslat ćemo ljude na ulicu" Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Pohvalio se suficitom, odgovornošću, naporima... Plenković uputio čestitku povodom Praznika rada: "Vlada je pokazala brigu za hrvatskog radnika"

Čestitku ministra rada i mirovinskog sustava prenosimo u cijelosti.

''Poštovane građanke i građani, drage radnice i radnici,

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, prilika je da se prisjetimo 1886. godine, koja je utrla put borbi za bolji položaj radnika, pravednije i humanije uvjete rada. Za to se i dalje nastavljamo zalagati, jer rad je jedna od vrijednosti na kojima se temelji razvoj svakoga društva.

Svijet rada neprestano se mijenja, tržište rada 21. stoljeća iziskuje brze prilagodbe novim, globalnim, uvjetima. Stvaranje i očuvanje kvalitetnih radnih mjesta nije moguće bez otvorenog socijalnog dijaloga i međusobnog razumijevanja izazova s kojima se suočava moderno društvo. Od početka mandata zalažemo se da kroz otvoren dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima gradimo društvo u kojem će svi moći dostojanstveno živjeti od svoga rada i svoje mirovine.

Prvi svibnja prigoda je i da se prisjetimo svega što smo učinili kako bismo društvo učinili boljim.

Politika zapošljavanja usmjerena na mlade

U posljednje tri godine povećali smo zaposlenost pa imamo 96.058 više novozaposlenih nego prije tri godine i imamo rekordno nisku nezaposlenost od 7,5 %. U prve dvije godine mandata Vlada je osigurala 4,5 miljardi kuna za zapošljavanje. Ove godine izdvojili smo dodatne 2 milijarde kuna, od toga 1,5 milijardi za mjere aktivne politike zapošljavanja, koje su najviše namijenjene mladim ljudima i njihovom ostanku u Hrvatskoj. Dodatno, osigurali smo 500 milijuna kuna za specijalizirane programe zapošljavanja sufinancirane sredstvima Europskog socijalnog fonda koji su posebno namijenjeni dugotajno nezaposlenima i teže zapošljivim skupinama u društvu. To je najveći iznos koji je ikada uložen u zapošljavanje.

Svjesni smo da su globalni gospodarski i demografski trendovi rezultirali nedostatkom radne snage i iseljavanjem određenog broja naših sugrađana, ali taj trend nije prisutan samo u Hrvatskoj nego se s njim suočavaju sve mlađe članice EU-a. Ulaskom u Europsku uniju otvoren je slobodan pristup europskom tržištu rada i mogućnost zapošljavanja u državama članicama koji je privukao i određeni broj naših sugrađana.

Politiku zapošljavanja usmjerili smo posebno na mlade kako bi pronašli posao i ostali u Hrvatskoj. Cilj nam je privremeno zapošljavanje u javnom sektoru zamijeniti trajnim zapošljavanjem u privatnom sektoru. Zbog toga smo početkom ove godine redefinirali mjere aktivne politike zapošljavanja kako bismo potaknuli zapošljavanje na ugovor o radu.

Stopa nezaposlenosti prepolovljena

Ove godine stopa nezaposlenosti mladih prepolovljena je na gotovo 21 % u odnosu na 49,5 % u 2013. godini. Uz to, prosječnu plaću povećali smo za 800 kuna, a minimalnu plaću za 588 kuna te smo poreznom reformom rasteretili gospodarstvo. Sve smo to poduzeli kako bismo povećali plaće, otvorili nova radna mjesta i zadržali naše građane u Hrvatskoj.

Početkom ove godine na snagu je stupila mirovinska reforma kojom smo mirovinski sustav učinili dugoročno održivim, povećali mirovine i riješili generacijsku nejednakost umirovljenika, bez zaduživanja naše djece i unuka. Mirovinska reforma pohvaljena je i u izvješću Europske komisije, a doprinijela je i stabilizaciji javnih financija i povećanju kreditnog rejtinga. Reformom smo povećali mirovine za 7,54 %, omogućili pravo izbora povoljnije mirovine za sve umirovljenike, a najniže mirovine ćemo, uz redovito usklađivanje, od 1. srpnja dodatno povećati za 3,13 %. Demografskom mjerom u okviru mirovinske reforme štitimo majčinstvo pa smo majkama za svako rođeno i posvojeno dijete osigurali dodani staž od šest mjeseci kada ostvare uvjete za mirovinu, što će im povećati mirovinu u prosjeku za 2 % po djetetu.

Umirovljenicima smo omogućili da rade do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine, što se pokazalo vrlo uspješnom mjerom jer se u prva četiri mjeseca broj umirovljenika koji rade i primaju mirovinu udvostručio s 5 tisuća krajem prošle godine na 10 tisuća u prva četiri mjeseca ove godine.

Umirovljenici nisu usamljeni jer imaju posao

Time smo našim umirovljenicima omogućili da pojačaju svoj kućni budžet i ponovno se uključe u društvo kako se ne bi osjećali osamljenima. Osamljenost je prepoznata kao jedan od najvećih problema s kojim se susreću umirovljenici diljem svijeta. Kako bismo doprinijeli rješavanju problema osamljenosti i isključenosti iz društva koji osjećaju neki naši umirovljenici, osmislili smo program aktivnog starenja „Pridruži se – aktivni u mirovini“ u iznosu od 100 milijuna kuna koji će se sastojati od besplatnih sportskih, kulturnih, edukativnih i drugih aktivnosti za umirovljenike, a bit će financirane iz Europskog socijalnog fonda.

Želim umiriti naše građane i poručiti im da će do 67. godine raditi samo oni koji ne ostvare 41 godinu staža, i to tek od 2033. godine. Trend kasnijeg odlaska u mirovinu prisutan je u većini zemalja Europske unije, a duži ostanak u svijetu rada znači veće mirovine. Siguran sam da su i naši socijalni partneri, poslodavci i sindikati svjesni nužnosti da moramo produžiti godine radnog staža kako bi mirovine bile veće, a mirovinski sustav dugoročno održiv.

Projekti financirani iz EU fonda

U prvoj polovici iduće godine Hrvatska će predsjedati EU Vijećem. U okviru hrvatskog predsjedanja bit ću, uz ministricu Murganić, zadužen za predsjedanje EPSCO Vijećem u formatu ministara rada i socijalnih pitanja. Najvažnji prioritet EPSCO Vijeća bit će cjeloživotno obrazovanje kroz osnaživanje vještina zaposlenih i nezaposlenih s posebnim naglaskom na digitalnu i financijsku pismenost. To je ključno kako bismo učinkovitije odgovorili na izazove modernog tržišta rada koje zbog digitalizacije i tehnološkog napretka zahtijeva zaposlenike s modernim vještinama. Poseban fokus bit će stavljen na projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda koji je usmjeren na pozitivne promjene u društvu. Bit će to odlična prigoda da progovorimo o dobrobitima koje nam je donijelo članstvo u Europskoj uniji.

Drage građanke i građani, u ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i svoje osobno čestitam vam Međunarodni praznik rada'', napisao je ministar Marko Pavić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene