Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brza prodaja HŽ Cargo za 1,1 milijardu kuna, obnova europskih koridora i narudžba 44 nova vlaka za putnički prijevoz, novosti su nakon održane 3. sjednice Povjerenstva za željeznicu održanoj u Banskim dvorima.


U roku od mjesec dana HŽ Cargo bit će prodan rumunjskom Feroivaru, o čemu bi Vlada u četvrtak trebala donijeti odluku, otkrio je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nakon sjednice Povjerenstva za željeznicu.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska među najlošijim zemljama eurozone po intenzitetu željezničkog prometa Slika nije dostupna Čime se HŽ može 'podičiti': Putnički vlakovi voze 46 km/h, a teretni 23 km/h!

Za 75-postotni udio u HŽ Cargu Rumunji bi trebali platiti oko 1,1 milijarda kuna, a u slučaju nepoštivanja ugovora dogovoreni su i penali, rekao je ministar Hajdaš Dončić, ne preciziravši o kakvim je penalima riječ.

>>Hrvatska među najlošijim zemljama eurozone po intenzitetu željezničkog prometa

Najavljena je i kupnja nova 44 vlaka za putnički prijevoz, koji će biti naručeni od konzorcija Končar- Gredelj. Za taj se posao zatvara financijska konstrukcija, a Vlada očekuje podršku banaka za taj posao vrijedan 1,6 milijardi kuna, rekao je ministar prometa. Projektiranje na svim dionicama dva europska koridora bit će dovršeno do 2016. godine, kada se očekuje i početak najvećih radova. Na proljeće iduće godine za početak radova bit će spremna prva dionica, od Dugog Sela do Križevaca, u vrijednosti od 220 milijuna eura. Cilj je završiti sve radove na koridorima do 2020. godine.

Razgovaralo se i o restrukturiranju HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Infrastrukture. Sva ovisna društva bit će ili privatizirana ili pripojena matici.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju