Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Tomićevo pogledalo"

FOTO Otvoren novi vidikovac na Plitvičkim jezerima, pogledajte kako izgleda

Novi vidikovac na Plitvicama
Novi vidikovac na Plitvicama NP Plitvička jezera
Aktualno Galerija Novi vidikovac na Plitvicama Novi vidikovac na Plitvicama Foto: NP Plitvička jezera Otvoren novi vidikovac na Plitvicama - 1 Otvoren novi vidikovac na Plitvicama - 1 Foto: NP Plitvička jezera Otvoren novi vidikovac na Plitvicama - 2 Otvoren novi vidikovac na Plitvicama - 2 Foto: NP Plitvička jezera +0 Otvoren novi vidikovac na Plitvicama - 3 Galerija 1/4 >>
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević u petak su otvorili novi vidikovac "Tomićevo pogledalo" na brdu Stubica.

Vidikovac je smješten na poznatoj lokaciji na kojoj je hrvatski književnik i prevoditelj Josip Eugen Tomić pronalazio inspiraciju za svoje pjesme. S njega se pruža panoramski pogled na dio Gornjih jezera (vide se Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Veliko, Batinovac i Gradinsko jezero) i okolne vrhove,navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

"NP Plitivička jezera su najbolji primjer održivog turizma. U prilog tome ide smanjen broj posjetitelja u odnosu na ranije s ciljem očuvanja prirodnog bogatstva, jer upravo je zaštita prirode glavni smisao parkova. Očuvana priroda jedan je od najvažnijih resursa Republike Hrvatske", izjavio je tom prilikom ministar Damir Habijan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Anketa Dnevnika Nove TV Koja vam je cijena kuglice sladoleda prihvatljiva? Pogledajte kako ste glasali

Uz ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i najavljenu obnovu hotela, najvažniji posao nacionalnog parka tek slijedi - započinju zahtjevni restauracijski projekti na očuvanju sedrenih barijera i uklanjanju pregrada na rijekama i potocima što će rezultirati izmicanjem dijela staza, a sve kako bi se osigurao prirodni rast sedre i očuvanje prekrasnih jezera. Habijan je naglasio kako ulaganja u zaštitu prirode moraju biti prioritet.

Pročitajte i ovo Nacionalna dječja bolnica u Blatu Predstavljen idejni projekt Bolnica u Blatu bit će gotova 2029.? "Samo nas jedan korak dijeli od početka gradnje"

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posebno voditi računa o ulaganjima u planinarske domove i rekonstrukcije postojećih objekata. Na Risnjaku i Velebitu u planu je obnova planinarskih domova, a na Lastovu rekonstrukcija napuštene vojarne u posjetiteljski centar. Ta tri projekta planiramo realizirati tijekom naredne dvije do tri godine", zaključio je Habijan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene