Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Grlić Radman uputio otvoreno pismo ZDF-u u povodu prikazivanja dokumentarnog serije "Balkan u plamenu: Jugoslavija - bačva baruta".


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uputio je otvoreno pismo glavnom ravnatelju njemačke televizije ZDF Thomasu Bellutu, kao i glavnom uredniku Peteru Freyu u povodu prikazivanja dokumentarne serije "Balkan u plamenu: Jugoslavija - bačva baruta". "Svrha pisma je pridonijeti boljem razumijevanju važnih procesa i uzroka raspada bivše Jugoslavije te kasnijeg osnivanja novih država u srednjoj i jugoistočnoj Europi, kao i opovrgnuti niz tvrdnji iznesenih u dokumentarnom filmu te ukazati na neke nespomenute, a važne činjenice. U prilogu dostavljamo prijevod pisma na hrvatski jezik, kao i njemački izvorni tekst", navode u ministarstvu.

Vezani članci Goran Grlić Radman Grlić Radman: "Svaki genocid je genocid. O Ulici Aleksandre Zec odlučit će Gradska skupština" Goran Grlić Radman Grlić Radman poručio da će Hrvatska više pažnje posvetiti suradnji sa zemljama istočnog i južnog Mediterana

"Želimo se na osvrnuti na temeljni pristup dokumentarne serije ZDF-a 'Balkan u plamenu: Jugoslavija – bačva baruta' u kojemu se osjećaju gotovo jugonostalgični ton i simpatiziranje Tita. U dokumentarnom filmu Tita se, istina, naziva diktatorom koji je uspostavio komunističku diktaturu. Ali se isto tako navode brojne ocjene kao što su 'Tito je izgledao dobro, bio je simpatičan, imao je plave oči koje su očaravale … umio je konkretizirati budućnost', '… nakon rata postao je superzvijezdom. Svi Jugoslaveni željeli su mir i stabilnost, a upravo je on to obećavao.' Tako se stvara slika kvazi-pozitivnog diktatora i kvazi-pozitivne komunističke diktature", ističe u otvorenom pismu.

Radman smatra da je Tito prikazan kao pozitivan, karizmatičan lik, "koji je uspješno 'potiskivao stara neprijateljstva' i 'mržnju prema susjedima'. Taj narativ zaključuje se s mišljenjem da su nakon Titove smrti nacionalisti preuzeli glavnu riječ i da je Jugoslavija utonula u ubilački rat. S našeg gledišta takav opis pokazuje koliko su, u određenim krugovima, još uvijek snažni odjeci jugoslavenske propagande i ideološki uvjetovanog idealiziranja bivše Jugoslavije".

Navodi da je "za velik dio građana Jugoslavije Tito je bio osoba koja je ulijevala strah, a komunistička diktatura koju je on uspostavio bila je država sustavne nepravde koja je velik broj ljudi i cijele obitelji obilježila za čitav život. Na žalost, u Vašem se dokumentarnom filmu nijednom riječju ne spominju masovna ubojstva koja su počinili Titovi partizani prije, a posebno nakon kraja rata". Radman u otvorenom pismu piše i da je za antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu postojala široka društvena potpora i da je u njoj sudjelovao velik broj nekomunista.

"Kao što se opisuje u Vašem dokumentarnom filmu, nije bilo ni slobode mišljenja, ni slobode medija, ni pravne države. Ali zato su postojali kult ličnosti, represivni državni aparat i politički zatvorenici, sustav špijuniranja te politička ubojstva u zemlji i inozemstvu. Četrdeset i pet godina na brutalan se način sprječavala kritička demokratska rasprava o uistinu gorućim temama društava jugoslavenskih republika", dodao je.

"U proteklim trima desetljećima u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj i u Europi postignuto je mnogo. U tom smislu moderna Hrvatska, u kojoj se danas primjerice proizvodi jedan od najbržih električnih automobila u svijetu, optimistično gleda prema budućnosti. Hrvatska je odlučna nastaviti pridonositi jačanju Europske unije jer mi Europsku uniju smatramo zajedničkim mirovnim projektom europskih nacija i europskim odgovorom na globalne izazove našega doba", zaključuje Radman u otvorenom pismu upućenom glavnom ravnatelju njemačke televizije ZDF Thomasu Bellutu i glavnom uredniku Peteru Freyu.

Otvoreno pismo ministra Radmana glavnom ravnatelju televizije ZDF Bellutu

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju