Ministar Dražen Bošnjaković (Foto: Pixell)
Ministar Dražen Bošnjaković (Foto: Pixell)

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je u četvrtak najavljene mjere za rješavanje problema oko 100.000 blokiranih građana koji imaju dug do 20.000 kuna dulje od tri godine, rekavši da se ubrzanim stečajnim postupkom stimuliraju vjerovnici, jer im se u slučaju otpuštanja duga smanjuje porezna osnovica, a ostavljaju im se alati za naplatu duga.


Izmjenom Zakona o stečaju potrošača uvodimo novi institut, ubrzani stečajni postupak, kojim želimo obuhvatiti građane koji su dužni do 20.000 kuna, a blokirani su dulje od tri godine, izjavio je ministar Dražen Bošnjaković novinarima pred Banskim dvorima.

Vezani članci Dražen Bošnjaković (Foto: Davorin Visnjic/Pixsell) Bošnjaković na suđenju za Ina-MOL: Nemam nikakvih saznanja o mitu Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Ministar Bošnjaković popio kavu s Turudićem: ''I suci su ljudi, ili prime poziv ili ne prime''

"To je mjera koja stimulira, ako oprostite i otpustite ono što je možda i teško naplatiti, onda će vam se umanjiti porezna osnovica", rekao je Bošnjaković dodajući da bi time, prema izračunu Fine, moglo biti obuhvaćeno oko 100.000 ljudi.

"Kroz ubrzani stečajni postupak bilo bi omogućeno da vjerovnici naplate, a dužnici plate dug. Ako za to ne postoji mogućnost, u kraćem postupku te bi se blokade skinule te bi se problem riješio. To nije privremena mjera, mi bismo takav institut ubrzanog ograničenog stečaja ostavili za daljnju mogućnost", kazao je ministar.

Upitan hoće li neki građani to zloupotrijebiti, odvratio je da vjerovnicima ostaje mogućnost naplate duga.

Ako netko u tri godine nije naplatio svoja potraživanja do 20.000 kuna, tada i postoci naplate govore kako je to vrlo teško. Tri godine je vjerovnik imao mogućnost naplate, ovime im dajemo još jednu mogućnost da to urade i jednom ta priča mora završiti, rekao je.

Vlada nastoji ubrzati taj proces jer je redovni stečaj potrošača vrlo kompliciran, pa s njime nismo imali dobrih iskustava, ni puno riješenih predmeta, kaže Bošnjaković. (Hina)