Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Bošnjaković u Dnevniku Nove TV

Ministar pravosuđa o uhićenju zagrebačkog tužitelja: "To je vrlo loša vijest, reflektira se i na povjerenje građana i sve to skupa ne zvuči dobro"

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Slučaj zagrebačkog tužitelja osumnjičenog za korupciju i prodaju vlastitog ugleda te časti svoje profesije, pokrenuo je iznova pitanje mogu li građani vjerovati domaćem pravosuđu. O stanju u pravosuđu, ali i političkim previranjima u Dnevniku Nove TV govorio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. S njim je razgovarala Sabina Tandara Knezović

Uhićen je zamjenik općinskog državnog odvjetnika pod sumnjom na korupciju. Je li to vas šokiralo, kao ministra pravosuđa?

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno"

U svakom slučaju, to je jedna loša i neugodna vijest, da se takvo nešto u sustavu događa. Međutim, s druge strane, dobro je da sustav reagira i takve stvari se prepoznaju pa se procesuiraju.

Tako će biti i ovdje pa ćemo na koncu vidjeti kad se provedu svi potrebni postupci istrage, utvrde činjenice i vidi kojim se dokazima raspolaže pa ćemo vidjeti kako je. U svakom slučaju, ovo je vrlo loša vijest, ona se reflektira i na povjerenje građana i sve to skupa ne zvuči dobro.

Vjerujem da će državna tijela utvrditi sve što je relevantno i da će to biti riješeno u jednom brzom postupku.

Kad ste spomenuli povjerenje građana, građani ionako ne vjeruju pravosuđu. To pokazuju sva istraživanja i onda jedna osoba koja mora provoditi pravdu bude ulovljena s 'prstima u pekmezu'. To je jako ružna slika.

Jako ružna slika, slažem se s vama. Što se toga tiče, na pravosuđu je da iz godine u godinu treba postizati bolje rezultate i samim tim doći će i povjerenje.

Gledajući, zapravo, rezultate kakogod gledali na pravosuđe u ovom trenutku, bit će to izvješće i pred Hrvatskim saborom. Imamo najmanji broj neriješenih predmeta, predmeti se najbrže rješavaju, samo Državno odvjetništvo zadržava dobru statistiku, ali sve to bude na neki način zamračeno ovakvom lošom viješću i jednom ili dvije loše presude.

Treba li pojačati mehanizme kontrole?

Mehanizama kontrole nikad dosta. Mislim da zaista treba voditi brigu da oni koji su nadređeni u toj hijerarhiji Državnog odvjetništva pa i na sudovima, koji imaju određene inspekcije, treba vidjeti i treba spriječiti da dođe do nekakvih zastara kakvih je bilo.

Hoćete li vi kao ministar tražiti da se pojačaju mehanizmi kontrole? Dijelom ste vi odgovorni...

Ja nemam te mehanizme koje mogu prenijeti na pravosuđe i na Državno odvjetništvo.

Ali možete upozoravati češće?

Oni su u tom dijelu neovisni. Ali, ako će biti potrebe za mijenjanjem normativnog okvira, tu jest naša uloga, da to predlažemo. Ali u okviru ovih propisa koje imamo, oni imaju sasvim dovoljno alata.

Jeste li se čuli s javnim državnim odvjetnikom oko ovog slučaja?

Nisam se stigao čuti, bio sam na jednom putu. Ali, u svakom slučaju, ja ne mogu utjecati na takvo nešto i kako će stvari biti riješene, ali me zanimaju ove neke okolnosti.

Mogli ste ubrzati izvješće u Saboru od glavnog državnog odvjetnika.

Izvješće državnog odvjetnika je već pripremno, ono je javnosti prezentirano. Čuli ste sve brojke i statistike i što se toga tiče, stvar je Sabora, predsjedništva Sabora kad će to po važnosti doći na dnevni red. Ali, javnosti je sve prezentirano.

Nekako to sve sporo ide?

Ne bih se složio. Ide nekakva dinamika izvješća, ovakva kakva je. Ali smo to već u javnosti predstavili, znaju se rezultati, statistika je vrlo dobra. Državno odvjetništvo, kao što znate, od deset podignutih optužnica, devet završi sudskim pravomoćnim presudama gdje se potvrđuju te optužnice.

Što je s imovinskim karticama sudaca?

Napravljena je aplikacija od strane ministarstva, Pravilnici od strane državnog Sudbenog vijeća i državnog Odvjetničkog vijeća su donijeti i sada smo u razgovoru s Agencijom za zaštitu osobnih podataka o tome je li tu potrebno obaviti još nešto.

Kad će to ugledati svjetlo dana?

Vrlo brzo. Neću reći konkretne rokove, ali vrlo brzo jer mi smo naš dio posla u cijelosti odradili. Ta aplikacija je puna i pravosudni dužnosnici, oni su svi donijeli i podatke unijeli u aplikaciju. Dakle, i sad, za ovo vrijeme kad se to radi, ti su podaci dostupni.

HSLS je danas odlučio da neće izaći iz koalicije. Oni malo idu pa ne idu. Sad i HDSSB nešto razmišlja. Kako vi gledate na ta politička previranja?

Koalicija je sastavljena od političkih stranaka i od različitih političkih opcija. U takvoj jednoj koalicijskoj zajednici uvijek postoji nekakvo različito mišljenje, netko gleda na stvari ovako, netko onako.

Svi znamo koji je bio uzrok ove zadnje rasprave unutar koalicije. To je bila izjava predsjednika SDSS-a i oko toga se digla zaista velika buka.

S razlogom ili ne?

Ja mislim da je s razlogom jer činjenice koje su tu bile rečene i tvrdnje koje su izrečene, usporediti današnju Hrvatsku s NDH i reći da je Hrvatska faktor nestabilnosti na ovim prostorima i reći da je ova Vlada uzrok tome, to činjenično i u svakom smislu - ne stoji.

Je li Milorad Pupovac napravio dovoljno da opravda svoju izjavu?

Ja mislim da je on otklonio to na jedan specifičan način, kako on u javnosti nastupa i mislim da se on dosta jasno ogradio od toga da nije mislio niti na ovu Vladu niti da je Hrvatska faktor nestabilnosti. Tako da, eto, bilo je to na jedan specifičan način, ali mislim da je napravio otklon u svakom slučaju.

U HDZ-u već je krenula borba za fotelju šefa stranke. Mislite li vi, kao i premijer, da je Miro Kovač irelevantan?

Što se tiče Mire Kovača, važno je što donose i kakve odluke donose tijela stranke - Predsjedništvo, Nacionalno vijeće i Središnji odbor. U stranci koja ima više od 200 tisuća članova očekivati da će svi jednako govoriti je teško.

Mislim da treba gledati politiku središnjih tijela stranke, a to je predsjednik, Predsjedništvo, Nacionalno vijeće i s te strane mislim da je tu ono najrelevantnije.

Je li on irelevantan?

Mislim da je jednak kao i svaki drugi član. On je rekao svoj stav, rekao je svoje mišljenje, ali, ponavljam, važni su stavovi i odluke središnjih tijela.

Jeste li pronašli lokaciju za Visoki kazneni sud?

Jesmo.

Gdje?

To će biti na Županijskom sudu u Zagrebu. Malo ćemo prostor preraspodijeliti, uređujemo potkrovlje koje ima 1000 četvornih metara i to će biti unutar iste zgrade. Malo ćemo bolje i racionalnije iskoristiti prostor i svi će tamo stati.

Suce imate?

O sucima odlučuje državno Sudbeno vijeće i to je u proceduri.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene