Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak sa sindikatima

Ministar Ćorić: "Konzultante za otkup Molovih dionica INA-e izabrat ćemo do kraja ožujka"

Ministar Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ministar Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sastao se s predstavnicima sindikata INAŠ- Sindikat naftne djelatnosti, Samostalnog Sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske, Sindikata Naftnog Gospodarstva i Sindikata Nove solidarnosti.

Resorni ministar uputio je poziv u povodu najavljenih poslovnih odluka INA d.d. koje se odnose na organizacijske promjene u Rafineriji nafte Sisak te organiziranog mirnog prosvjeda Stožera za obranu Rafinerije Sisak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera koja trese Hrvatsku Vanđelić progovorio o Ini, tvrdi da je Ćorić sve znao: "Poslao sam svima mail. Godišnje gubimo 200 milijuna eura, očito postoji problem..." Slika nije dostupna Pljačka strateške kompanije "To je čisto obmanjivanje javnosti": Vlada se oglasila o tvrdnji da se za Škugora zauzeo bivši ministar po nalogu Plenkovića

„Sindikati su zatražili informacije u kojoj fazi je postupka izbora konzultanta za otkup Molovih dionica INA-e pa smo ih upoznali smo s time kao i idejom da INA živi i dalje kao vertikalna integrirana kompanija“, rekao je Ćorić i dodao kako bi konzultanti trebali biti izabrani do kraja ožujka.

Osvrnuo se i na najave gašenje rafinerijskog poslovanja u Sisku.

„Sindikati dvoje oko gašenje ovog postrojenja. Sudbina 40 radnika neće biti upitna, već im biti ponuđena adekvatna zamjenska radna mjestu unatar INA-e, a onima koji ih neće prihvatiti ponudit će se otpremnine“, kazao je Ćorić.

Iz Ine je stigao odgovor koji prenosimo u cijelosti.

''Netočan je pristup kojim se FCC postrojenje u Rafineriji nafte Sisak tretira kao samostalan subjekt. Kao što smo već isticali, rad sisačkog FCC postrojenja ne možemo izdvajati u odnosu na čitavu rafineriju jer to postrojenje nije zasebna jedinica u procesu, kao što ni Rafineriju nafte Sisak ne možemo gledati neovisno od Ininog rafinerijskog sustava koji čini i Rafinerija nafte Rijeka. Činjenica je da preradom iste sirovine u Rijeci možemo generirati 14 milijuna kuna više u odnosu na preradu u sisačkom FCC postrojenju. Preradom u Sisku samo povećavamo udio benzina i UNP-a kojih imamo viška, dok bi se preradom u Rijeci u najvećoj mjeri proizveo dizel, proizvod koji se najviše troši na Ininim ključnim tržištima i čiji bi uvoz onda INA mogla posljedično i smanjiti.

Još jednom naglašavamo kako prestanak rada FCC postrojenja u sisačkoj rafineriji ne znači zatvaranje rafinerije. Prerada sirove nafte u Sisku nastavit će se u blokovima, dok će sekundarna postrojenja raditi bez obustava, što dosad nije bio slučaj. Radi se o Ininoj poslovnoj odluci koja se temelji na tržišnoj potražnji i komparativnim prednostima obaju rafinerija te za cilj ima optimizaciju rafinerijskog poslovanja radi poboljšanja rezultata kompanije. Naime, kako je pokazalo i Inino financijsko izvješće za 2017. godinu, Rafinerija nafte Sisak nije profitabilna i generirala je u prošloj godini (207) milijuna kuna operativnog gubitka i (125) milijuna kuna negativnog novčanog toka. Predloženi način rada korak je prema značajnom smanjenju tih gubitaka'', kažu iz Ine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene