Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši ministar europskih integracija, saborski zastupnik Neven Mimica izjavio je kako Slovenija pokušava koristiti situaciju predsjedateljice EU te riješiti neka bilateralna pitanja, koja postoje između nje i Hrvatske.


Mimica je rekao kako je na djelu, za europsku praksu neobična situacija, zloporaba položaja predsjedateljice.

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni Cjepivo AstraZenece, ilustracija Slovenija neće mijenjati strategiju cijepljenja AstraZenecom, ostaju pri svojoj odluci

Akademik Davorin Rudolf rekao je kako je osobno u nekoliko navrata primijetio da Rupel vodi kratkovidnu politiku.

'Hrvatska i Slovenija osuđene su na susjedstvo', rekao je dodavši kako postupci slovenskoga ministra samo razvijaju animozitet prema Sloveniji i Bruxellesu. Smatra zadatkom hrvatskih političara i intelektualaca da se tomu suprotstave.

Bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula u jednim je dnevnim novinama kako Slovenija pokazuje 'začudnu dosljednost u nastojanju da vlastite interese prikaže kao interese EU'.

'Znamo da je Rupelov način uvijek incidentan, ali o hrvatskoj
diplomaciji ovisi hoće li ga EU prihvatiti. Rupelovština ne može
proći', smatra Picula.

Ministar vanjskih poslova u vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske Zvonimir Šeparović smatra kako Hrvatska mora oštro prosvjedovati i prijaviti Europskoj uniji i Vijeću Europe predsjedatelja Vijeća ministara EU Dimitrija Rupela zbog nedopuštenog, nezakonitog i agresivnog ponašanja te zbog posjeta Haaškom sudu kako bi ispitao stupanj suradnje Srbije s tim sudom.

'To je eklatantan primjer grubog političkog miješanja u rad suda i još jedan dokaz da je taj sud postao puka politička platforma za
različite interese koji nisu i interesi nezavisne pravde', tvrdi
Šeparović.

Kako napominje, Hrvatsko žrtvoslovno društvo uputilo je prosvjedno pismo Haaškom sudu protiv predsjednika i glavnog tužitelja suda, koji nisu smjeli primiti Rupela, jer je to, kako navodi, sramota za sud i Europsku uniju.

Rupelova ultimativna prijetnja Hrvatskoj da ima sedam dana da ukine ZERP, smatra Šeparović, nedopustivo je miješanje u interese suverene i nezavisne države Hrvatske i gruba zloporaba mjesta predsjedatelja Vijeća ministara za promicanje nacionalnih interesa Slovenije.

Prema njegovim riječima, Rupel, koji je bio protiv priznanja Hrvatske, agresivna je ličnost i teški kroatofob, koji sada zloupotrebljava svoju međunarodnu funkciju.