Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva Darko Milinović gostovao je u Dnevniku Nove TV.


Govorio je o odluci prema kojoj će se nekim liječnicima ograničiti mogućnost rada u privatnom sektoru.

Već je dulje vrijeme puno primjedbi na to da dio liječnika radi i u državnim i u privatnim ustanovama, te da tu mogućnost iskorištavanju. Što će se sad konkretno promijeniti?

Vezani članci Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a Predsjednica HUBOL-a o COVID dodatku: "To su vam smijurije. Smiješne su cifre koje ljudi dobivaju na iznose plaća" COVID odjel bolnice u Sarajevu Dramatičan apel zdravstvenih djelatnika: ''Pacijente primamo u hodnicima, umiru nam na rukama''

Budući da je reforma u punom jeku i već su se malo i smirile bure oko nje shvatio sam da je vrijeme krenemo s rješavanjem problema i u tom pravcu. Kad sam pitao ravnatelje koliko im liječnika uz rad u bolnici radi i u privatnim praksama, nisu znali taj podatak. To me odmah alarmiralo da nastavim  s reformom u tom pravcu i da konačno uvedemo red i na tom području s jasno postavljenim kriterijima.

Naime, zaista je šokantno ono o čemu su mnogi pacijenti pričali - primjerice da im je isti liječnik rekao da u bolnici mogu na pretragu za šest mjeseci, ali ako dođu popodne, kad on radi privatno da je mogu obaviti odmah... Što će se promijeniti za pacijente? Hoće li se izbjegavati takve situacije?

To je nerviralo pacijente i to je veliki problem. Do toga je došlo jer danas nema jasnih kriterija prema kojima se određuje tko, kako i kada može raditi u privatnim ambulantama ako ujedno radi i u bolnici. Ne radi se u nikakvom zaustavljanju razvoja privatnog sektora, ali ne možemo ga razvijati nauštrb državnog kad je u pitanju zdravstvo

Kada će se promijeniti sustav plaćanja liječnika, da budu dovoljno motivirani onim što zarade u državnoj ustavnovi, pa da ne moraju raditi dodatno?

Ja na to pitanje ne mogu sada odgovoriti. Kada izađemo iz krize i te će se stvari početi rješavati. Tada ćemo razgovarati i o povećanju plaća liječnika zaposlenih u državnim ustanovama.

Ne mislite li da će postojanje kriterija tko će smjeti, a tko neće raditi na dva ili više mjesta, biti diskriminacija?

Neće ako imamo jasno postavljene kriterije. Ako neki liječnik ne obavi svoj dio posla u bolnici ne bi smio raditi dopunski rad, ali kad imamo jasne kriterije oni će važiti za sve liječnike jednako i sve će ih se morati držati . 

Što je s premorenošću? Hoće li oni koji će dobiti dozvole padati s nogu?

To je danas problem, koji također želimo ukloniti. Neki liječnici imaju dopusnicu za rad u nekoliko klinika, i to ih naravno iscrpljuje. Naravno da nisam protiv rada u privatnom sektoru, ali moramo imati jasne kriterije.

>> Nema više rada 'u fušu' za liječnike