Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je da Upravno vijeće Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) radi analizu ukupnih bolničkih limita koji će, najavio je, ostati isti ili će biti nešto veći, ali svakako neće biti smanjeni.


Nakon što je s predstavnikom tvrtke Siemens potpisao ugovor o isporuci četiriju uređaja za magnetsku rezonanciju vrijedan 50,5 milijuna kuna, ministar Milinović odgovarao je i na novinarska pitanja o aktualnom stanju u zdravstvu, kao što su bolnički limiti, liste čekanja, te o situaciji u KBC-u Rijeka nastalu nakon što je pacijentici oboljeloj od raka prekinuta terapija zbog nedostatka novca, te o novim iskaznicama dopunskoga zdravstvenog osiguranja. Kad je riječ o listama čekanja, Milinović je rekao da se situacija drži pod kontrolom te da će se lista čekanja za CT, koja se produžila za 10 do 20 dana, riješiti tako što će se uključiti svi javni i privatni kapaciteti. Spomenuo je da je građanima upućeno i više od deset tisuća poziva, od kojih je njih samo 1800 prihvatilo preusmjeravanje u druge bolnice za bolničke zahvate i preglede. Ali, istaknuo je, pacijent je onaj koji odlučuje.

'Moramo naučiti živjeti s uspjehom'

Vezani članci Restart koalicija u Osijeku - 1 Hajduković na predstavljanju liste poručio: "Potpuno je nevažno jeste li straight, gay, bi, ono što je jedino važno je da ste čovjek" Parlamentarni izbori 2020. Raspored predstavljanja kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 2020. godine

Slučaj u riječkome KBC-u Milinović smatra ekscesom koji je moguć u svakome sustavu i dodaje da je moguće da se je dogodio, ili će se dogoditi još koji eksces, poput onoga tehničke prirode s iskaznicama za dopunsko zdravstveno osiguranje koji je sada riješen. Ali, ustvrdio je, to ne karakterizira hrvatski zdravstveni sustav koji je stabilan. Spomenuo je i pozitivne ocjene koje hrvatskome zdravstvu daju susjedi i dodao da se 'moramo naučiti živjeti i s uspjehom, a ne samo s neuspjehom'. Istaknuo je da se nastavlja rad na racionalizaciji potrošnje u zdravstvu, dodavši da se na cijeni lijekova, a ne njihovu volumenu, uštedjelo 400 mlijuna kuna, na bolovanjima 500 milijuna kuna, prijevozu oko 50 milijuna kuna, te da niz stavki treba racionalizirati, ali pri tomu ne dirati u njihovu zdravstvenu uslugu.

Milijun usluga dnevno

Milinović je rekao da dnevno kroz hrvatski zdravstveni sustav prođe oko 120.000 ljudi te da zdravstvo pruži oko milijun usluga dnevno. Osvrnuo se i na novi pravilnik o etičkom oglašavanju lijekova i ponovio da se njime želi uvesti red u to područje budući da na dan između 700 i 800 predstavnika farmaceutskih tvrtaka kod liječnika u zdravstvenim ustanovama lobira za svoje lijekove. Samo jedno od upućenih mu pitanja nije se ticalo resora zdravstva već mogućega sudjelovanja paraobavještajne zajednice tijekom nedavne predsjedničke kampanje. Milinović je odgovorio da nema direktnih saznanja ili podataka o poraobavještajnoj zajednici, odnosno podzemlju, ali da je očito, kako je to rekao i predsjednik Republike Ivo Josipović, da je tijekom predizborne predsjedničke kampanje ta zajednica bila vrlo aktivna. (Hina)