Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milinović najavio rješavanje problema dugova šibenske bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je danas da će od 1. travnja Opća bolnica Šibensko-kninske županije imati proračun u skladu sa stvarnim troškovima tako da više neće stvarati nove dugove te je najavio da će se kninska bolnica uskoro izdvojiti iz sastava županijske Opće bolnice.

Nakon sastanka sa čelnicima Šibensko-kninske županije, Šibenika i Knina te obilaska šibenske bolnice, Milinović je rekao novinarima da će se uskoro odlučiti kako će se podmiriti dug županijske Opće bolnice od 200 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Bolnice u državi - 3 Važno pitanje Država će šefovati svim bolnicama, mnogi su nezadovoljni, čeka se odluka Ustavnog suda: ''Onda očekujemo da preuzima i sve buduće obveze'' Ilustracija Hoće li biti problema? Dugovi prema veledrogerijama ponovno narasli: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

"Taj novac neće biti izdvojen iz proračuna, nego će za te obveze novac imati ravnatelj koji će biti odgovoran za sanaciju duga kroz reprogramiranje. To će biti kriteriji koji će vrijediti za svih 65 bolnica u Hrvatskoj", rekao je Milinović.

Najavio je i da će o budućim limitima bolnica razgovarati u utorak na Plitvicama s ravnateljima svih hrvatskih bolnica.

Od 200 milijuna kuna duga šibenske Opće bolnice na dospjele obveze otpada 100 milijuna kuna koji do kraja godine moraju biti smanjeni za 25 posto, a isto vrijedi i za druge bolnice.

Dosadašnji sustav financiranja bolnica bio je takav da ravnatelji nisu mogli biti odgovorni za gomilanje dugova, rekao je Milinović optužujući za to bivšu koalicijsku Vladu Ivice Račana.

"Za smanjenje duga od 25 posto sada će biti odgovoran ravnatelj. Stvorit ćemo uvjete poslovanja i kriterije po kojima će se znati tko je dobar, a tko loš ravnatelj, neovisno o političkoj i stranačkoj pripadnosti. Kao ministar preuzimam odgovornost za funkcioniranje zdravstvenog sustava, a zajedno sa mnom od 1. travanja s novim uvjetima i ravnatelji bolnica", poručio je Milinović.

Poglavarstvu Šibensko-kninske županije predloženo je da pokrene inicijativu za izdvajanje kninske bolnice iz sastava županijske Opće bolnice, a u Kninu će biti osnovana samostalna bolnica, rekao je Milinović.

"Za novu bolnicu u Kninu već su osigurana sredstva u državnom proračunu, a sljedećih desetak dana dogovorit ćemo se hoće li osnivač biti Knin, županija ili država", rekao je Milinović, koji se nada da će biti prihvaćen i njegov prijedlog da se kninska bolnica nazove bolnicom hrvatskog ponosa.

Ključni problemi šibenske bolnice su na kirurškom odjelu, ginekologiji i rodilištu, koji su u istoj zgradi. Dogovoreno da se uskoro obnovi krov zgrade, za što je potrebno 500.000 kuna, a novac će biti osiguran iz državnog proračuna.

U skladu sa Strategijom razvoja zdravstvenog sustava, Šibenik do 2011. mora dobiti bolnicu s radnom površinom od 28.000 četvornih metara, što je 11.000 četvornih metara više nego sada.

Šibenik će do tada dobiti novu bolnicu na novome mjestu, najavio je Milinović, dodajući da će Ministarstvo zdravstva osigurati novac za izvedbeni projekt te da će zajedno s gradom i županijom financirati njezinu izgradnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene