Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarobna lokacija

CENTAR MILIJUNSKIH ULAGANJA Hrvatsko selo postaje atrakcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoji jedno područje u Hrvatskoj koje se u pravom smislu riječi može nazvati čarobnim. Možda će to onima koji tamo žive zvučati pretjerano, no činjenice koje donosimo itekako govore tome u prilog. Također, važno je napomenuti kako je to samo jedna u nizu čarobnih lokacija u Hrvatskoj.

Na sjevernim obroncima planine Velebit, na oko 800 metara nadmorske visine, nalazi se Krasno - jedno od naših najvećih planinskih naselja. Čini ga četrnaest zaselaka smještenih na rubovima Krasna Polja, slikovite doline duge oko 7 kilometara. Mjesto sa svojim zaseocima broji oko 600 stanovnika.

A upravo se u tom mirnom seocetu gradi jedinstveni Centar za posjetitelje. Riječ je o projektu kojim Nacionalni park Sjeverni Velebit želi upravo u Krasnu, gdje se nalazi njihova uprava, otvoriti moderni centar za posjetitelje kako bi se sve većem broju posjetitelja ovog područja predstavile prirodne i kulturne vrijednosti ovog kraja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U potpunosti izgorio U Lici se zapalio se autobus pun hodočasnika

S obzirom da je vijest o ovom projektu u javnost dospjela početkom 2015., odlučili smo na kraju godine provjeriti kako napreduje, kad će biti gotov i što će sve ponuditi posjetiteljima.

U ovu hrvatsku atrakciju stižu milijuni kuna!

Centar vijedan 31 milijun kuna

Već smo pisali o tome kako vrijednost gradnje ovog Centra iznosi 31 milijun kuna te da će ga s 29,6 milijuna sufinancirati Europski fond za regionalni razvoj. Ostatak sredstava osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalni park Sjeverni Velebit te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2007. - 2013. (RC. 1.1.05-0091). Ukupna vrijednost projekta je 30.986.539,09, a EU sufinanciranje projekta iznosi.29.567.355,59 kuna. 'Trenutno se vrše građevinski radovi i izgradnja zgrade koji teku normalnom dinamikom s obzirom na podneblje u kojem se izvode. Trenutno je u tijeku i nabava i izrada elaborata za opremanje postava kao i aktivnosti oko stvaranja jedinstvenog turističkog proizvoda', rekla nam je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Mirjana Javor, o ovom Centru koji bi trebao biti gotov u rujnu 2016. godine.

Sama ideja o gradnji Centra postoji već dosta dugo, a glavni cilj je bio riješiti problem pristupačnosti i izrazite sezonalnosti.

'S obzirom da smo planinsko područje, sezona posjećivanja je izuzetno kratka, u pravilu od 01.05. do 30.10. i jako smo ovisni o atmosferilijama pa nam se izgradnja Centra koji će biti otvoren čitave godine činilo kao logično rješenje. Centar bi zapravo bio Park u malom gdje bi prezentirali sljedeće teme: klima, ekosustavi i vrste, kulturna baština, geologija, podzemlje. Kako su duboke jame zapravo naša najveća vrijednost (do sada ih je u Parku otkriveno oko 400 od čega su tri dublje od 1000 metara) u Centru će naglasak biti svakako na podzemlju', rekla nam je ravnateljica Javor.

Posebna atrakcija - ulazak u jamu

Posjetiteljima će se tako nastojati približiti geologija i postanak jama, povijest i tehnike istraživanja jama te dati uvid u specifičan životinjski svijet podzemlja.

'Osobita atrakcija Centra bit će iskustvo ulaska u jamu za što će biti konstruiran i poseban 'lift'. Također, izgradnjom Centra Park bi dobio i atraktivan prostor i razne mogućnosti za kvalitetniju edukaciju – pogotovo rad s većim grupama', dodaje ravnateljica Javor koju smo zamolili i da nam prenese iskustva posjetitelja koji dođu u Krasno te općenito u ovaj Nacionalni park.

'Iskustva s posjetiteljima većinom su pozitivna. Uglavnom ih se dojme ljepote planinske prirode te krajobrazna raznolikost na relativno malom prostoru. Pogotovo oduševljenje ne skrivaju oni koji vole provesti aktivan godišnji odmor i rekreaciju u prirodi. Najposjećeniji lokaliteti su Zavižan, Velebitski botanički vrt, Alan i Mirovo, a od staza svakako Premužićeva staza. Posjetitelji su također jako zadovoljni individualnim pristupom i srdačnošću djelatnika Parka, ali ih također veseli nepostojanje gužvi i masovnosti što je sve češća pojava, osobito na obali', ističe Javor te dodaje kako ovaj projekt Centra za posjetitelje nije jedini na kojem se radi.

Projekt obnove pastirskih stanova

Naime, ove godine gotov je i projekt pod nazivom Projekt integracije u EU Natura 2000 – NIP kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a kojim je Javna ustanova 'Nacionalni Park Sjeverni Velebit' privela kraju rekonstrukciju pastirskih stanova na Alanu i Lubenovcu.

'Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i prirode u iznosu od 4,2 mil. kuna i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti u iznosu od 2. mil. kuna. Stari stanovi, zapravo obnovljena kulturna baština ovog područja, preduvjet su povratka tradicionalnog stočarstva na Velebit u cilju očuvanja travnjaka. Naravno da je u projektu stavljen naglasak na edukaciju posjetitelja te je na Alanu u jednom objektu smješten Interpretacijsko - edukacijski centar 'Planinska igraonica' u kojoj se interpretiraju velike zvijeri, svijet podzemlja, biljke kamenjarke i kulturna baština Podgoraca. Objekti su prije svega namijenjeni smještaju čuvara prirode kako bi poboljšali nadzor područja i sigurnost posjetitelja u južnom dijelu Parka, ali i za naše suradnike i znanstvenike. Za sljedeću sezonu planiramo i našim posjetiteljima omogućiti doživljaj boravka u netaknutoj prirodi koristeći naše kućice naziva: Stan mrke strizibube, Stan velebitske pijavice i Stan tetrijeba gluhana. Stavljanjem u funkciju 'Planinske igraonice' i osmišljavanjem novih edukativnih programa svako će se i proširiti i naša ponuda, nadamo se na još veće zadovoljstvo posjetitelja', zaključila je naša sugovornica.

A sad malo o čaroliji ovog područja...

Veličanstvena priroda, spoj primorja i unutrašnjosti na prekrasnoj planini Velebit, zanosni vidici - samo su dio onoga što nudi ovo područje koje zaljubljenici u planinarenje neizmjerno cijene. Ono je ujedno i pokazatelj kako turiste u Hrvatsku ne privlači samo more već su im itekako privlačne i planine.

Prema podacima Nacionalnog parka, 2013. godine posjetilo ga je 15.777 ljudi, od čega su stranci bili čak 41 posto. 2014. godina je bila izuzetno kišna pa je broj posjetitelja bio nešto manji - 14.360, no postotak stranaca se povećao na 44 posto. Iz Nacionalnog parka dodaju kako ih stranci sve više otkrivaju.

U ovoj 2015. godini već je zabilježeno više od 16 tisuća posjetitelja. Najposjećeniji mjeseci su svakako lipanj, srpanj i kolovoz i u lipnju prevladavaju domaći posjetitelji dok u srpnju i kolovozu stanci i njihov broj tada prelazi 55%. Najveći broj stranih posjetitelja dolazi iz Slovenije, Austrije, Njemačke, ali ima i Poljaka, Čeha, Belgijanaca pa čak i nešto Japanaca i Australaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene