Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milijun kuna štete od pijavica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prvim procjenama ukupna materijalna šteta nakon snažnog nevremena i morske pijavice koja je u četvrtak poharala autokamp "Pinetu" u Peroju procjenjuje se na oko milijun kuna.

Po riječima načelnice općine Fažana Dušanke Šuran nakon detaljne obrade izvješća o šteti od Istarske županije, bude li to moguće s obzirom da je za to potrebno da iznos štete bude u visini od najmanje 20 posto od iznosa lokalnog proračuna, zatražit će proglašenje elementarne nepogode za to područje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Virtualni prikaz Izgledom fasciniraju, snagom zastrašuju: Evo kako nastaju pijavice i koliko su česte u Hrvatskoj Slika nije dostupna Štete se još zbrajaju Pijavice poharale Istru, Poreč pod vodom

Naime, osim što je pijavica oštetila desetak automobila te 14
objekata naselja, odnosno 19 od ukupno 24 smještajne jedinice bungalova prema procjeni Hrvatskih šuma na dva hektara površine učinjena je znatna šteta u borovoj šumi, gdje je oštećeno i više desetaka samostalnih stabala čempresa. 

Samo šteta zbog uništenih stabala borova i čempresa, starosti od 50 do 90 godina iznosi oko 389 tisuća kuna.

Izvršni direktor Cluba Adriatic koji upravlja Turističkim naseljem "Pineta" Ivica Prevolšek izrazio je nadu kako će se oštećene smještajne kapacitete obnoviti do kraja godine, dok je načelnica Fažane Dušanka Šuran napomenula kako je većinski vlasnik tog područja država, i to s udjelom od 53 posto.

"Kako u travnju 2007. istječe 30-godišnja koncesija upravo u dijelu zidanih bungalova koji su i najviše oštećeni, bilo bi dobro da se razmisli o optimalnoj obnovi tog dijela obale nasuprot Brijuna kojem iz dana u dan raste vrijednost", istaknula je Dušanka Šuran.

Inače, nakon snažnog nevremana autokamp "Pinetu" napustilo je dvjestotinjak gostiju a ostalo ih je oko 1200, većinom slovenskih, čeških i njemačkih državljana.
Ekskluzivne fotografije pijavica između Brača i Hvara

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene