Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U iduće dvije godine

Milijun eura EU-a za unapređenje rada USKOK-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU će u dvije godine izdvojiti milijun eura u dvije godine kako bi USKOK lakše p

Europska unija u iduće će dvije godine izdvojiti milijun eura za razvoj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u okviru twining projekta na kojemu je zemlja partner Njemačka. Cilj projekta je ojačati institucionalni kapacitet i funkcioniranje USKOK-a te osnažiti suradnju s ostalim tijelima uključenima u borbu protiv korupcije. Projekt su danas predstavili čelni ljudi hrvatskog pravosuđa i Delegacije EU u Hrvatskoj, ističući da je riječ o važnom koraku u primjeni europske pravne stečevine.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

Po riječima ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, projekt bi trebao unaprijediti suradnju svih tijela uključenih u otkrivanje kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala, budući je USKOK u prvom redu zadužen za procesuiranje, a ne otkrivanje tih nedjela. Osim policije, USKOK-u u tome od velike pomoći mogu biti institucije poput Porezna i Carinske uprava, Ured za sprječavanje pranja novca te Državne revizije, kazao je Cvitan. Dodao je da će projekt unaprijediti predstavljanje USKOK-ovih akcija javnosti, ali i istraga u procesuiranju kaznenih djela s međunarodnim elementom.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao je da je USKOK od osnutka 2001. značajno napredovao, ali da ima još prostora za razvoj. Ocijenio je da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala danas najvažnije pitanje u Hrvatskoj jer je ključno za razvoj pravne države i demokracije. Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren također je zaključio da je borba protiv tih oblika kriminala ključna za razvoj svih demokratskih društava, ali i vladavine prava koja u hrvatskom slučaju može biti presudna za privlačenje novih investitora i razvoj gospodarstva.

I hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović smatra da je nulta stopa tolerancije na korupciju preduvjet za izlaz iz krize te zdravo i stabilno gospodarstvo. 'Danas odavde šaljemo dobre vijesti za one koji se bore protiv korupcije, ali i loše za sve koji misle da će se njome okoristiti', poručio je Šimonović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene