Kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (Foto: Patrik Macek/Pixsell)
Kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (Foto: Patrik Macek/Pixsell) Foto: Patrik Macek/Pixsell

Sedmu godinu zaredom organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem ženskih ljudskih prava sudjelovale su u četvrtak u kampanji "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" zahtijevajući pred Vladom od premijera i članova Vlade da konkretnim potezima zaustave sve oblike nasilja nad ženama u zdravstvenim institucijama o kojima su žene progovorile tijekom akcije PrekinimoŠutnju.


U zahtjevu koji je ispred Vlade pročitala Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda ističu da unatoč snažnom i dugotrajnom odjeku u javnosti, bolnih svjedočanstava tijekom ginekoloških zahvata o kojima su svjedočile tisuće žena diljem Hrvatske u sklopu akcije #PrekinimoŠutnju, nadležne institucije još uvijek nisu poduzele konkretne korake kako bi se unaprijedila skrb pacijentica.

Vezani članci Prosvjed na Bačvicama VIDEO Prosvjed u Splitu i Opatiji: Što će biti s koncesijama i zaštitom okoliša? Pomoć postoji ''Mislila sam da ću se spasiti samo ako me ubije, ali prijateljica mi je dala besplatni broj 0800 55 44''

Na zaključke ministra zdravstva o tome kako se radi o pojedinačnim propustima, poručuju kako je jasno da postoji sistemska pogreška u zdravstvu u kojemu se fizičko, verbalno i ekonomsko nasilje nad pacijenticama provodi desetljećima, a očituje se u nepotrebno bolnim kiretažama nakon pobačaja, punkcijama jajnih stanica, biopsijama te šivanju međice nakon poroda, vrijeđanju i omalovažavanju pacijentica te nezakonitu naplaćivanju usluga trudnicama i rodiljama.

Od svih nadležnih institucija zahtijevaju da se poduzmu konkretni i učinkoviti koraci za suzbijanje fizičkog, verbalnog i ekonomskog nasilja pacijentica.

Pokretanje procedure izrade Akcijskog plana za zdravlje žena

Od premijera traže pokretanje procedure te upravljanje procesom izrade Akcijskog plana za zdravlje žena. Od Hrvatskog sabora traže pokretanje postupka izrade i donošenje Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena kojom se ukazuje na stanje i probleme u području zdravstvene skrbi žena i kojom se predlažu provedbene mjere Vladi.

Također, traže da se u izradu Akcijskog plana za zdravlje svih žena i Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena ravnopravno uključe svi važni dionici - Ministarstvo zdravstva, javnozdravstveni stručnjaci, stručne komore i društva, pravobraniteljske institucije, stručnjaci za ljudska prava, visokoobrazovne institucije koje školuju zdravstvene radnike, predstavnice pacijentica te ostale potrebne stručnjake.

"Tražimo političku odluku koja će doprinijeti sustavnom rješavanju problema institucionalnog nasilja kojemu su pacijentice podvrgnute unutar sustava javnog zdravstva. Tražimo poštivanje njihovih ljudskih prava i prava pacijenata, ali i ravnopravno uključivanje pacijentica u sve procese koje se tiču njihova zdravlja", stoji u zahtjevima organizacija.

Akcija "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" provodi se u više od 200 zemalja u svijetu, a priključili su joj se i brojni hrvatski gradovi, među ostalima Križevci, Ogulin, Čakovec, Lošinj, Rijeka, Pula i Split.

Aktivistica i osnivačica Centra za ženske studije te gradska zastupnica Rada Borić podsjetila je da su prošle godine zagovarale ratifikaciju Istanbulske konvencije, a ove su godine odlučili podržati Rodinu akciju #PrekinimoŠutnju u sklopu koje su žene iznijele svoja svjedočanstva u tijekom ginekoloških zahvata.

Neka od svjedočanstva aktivistkinje su danas pročitale pred Vladom, a istovremeno su se iskustva čitala i na tržnici na Trešnjevci, Kvaternikovom trgu, Glavnom kolodvoru, a popodne će biti pročitana u tramvajima.

Borić je ocijenila da se od ratifikacije Istanbulske konvencije nije mnogo toga dogodilo i da se ne provodi.

Borić: "Živimo u kulturi u kojoj se čini da žene moraju trpjeti nasilje"

"Svjedočimo novim ubojstvima žena, pokušajima ubojstava, premlaćivanju i neadekvatnom kažnjavanju zlostavljača, napadima na reproduktivna prava žena, kiretažama bez anestezije, trgovanju ženama, seksizmima. Svakodnevno svjedočimo institucionalnom nasilju - pravosuđe, socijalne službe, zdravstvene i obrazovne ustanove ne djeluju u cilju sprječavanja nasilja. Živimo u kulturi u kojoj se čini da žene moraju trpjeti nasilje", kazala je Borić.

"Odlučili smo da kampanje više nisu kampanje, borba za prava je naša svakodnevica i bit ćemo jednako uporne dok Vlada i naše pravosuđe ne prestane zlostavljati žene", poručila je.

Milijarda ustaje: #PrekinimoŠutnju u Zagrebu organiziraju Roditelji u akciji - Roda, Centar za ženske studije, SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, CESI – centar za edukaciju i savjetovanje, Ženska soba, Status M, Bolja budućnost – udruga žena Romkinja Hrvatske, U dobroj vjeri, Forum žena Zagreb. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju