Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Subotnja svađa na političkoj špici

Kosor na Milanovića, Milanović na Kosor, Čačić po svima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a ponovno se obrušio na vladajuće, Kosor se obrušila na SDP, a HNS je svima poručio ponešto.

Zoran Milanović je ocijenio neobičnim da je zemlja u izbornoj godini, a prvi puta u 11 godina još se ne zna kada će izbori biti održani. Istaknuo je kako su građani nezadovoljni svim institucijama te da u Hrvatskoj već 20 godina imamo formalnu demokraciju, u kojoj su građani pokazali enormnu razinu strpljenja i čekanja, ali da tome dolazi kraj, jer su, kako je rekao, ljudi su nezadovoljni hermetičnošću i Vlade i Sabora i političkih stranaka pa su osuđeni izražavati nezadovoljstvo kroz druge kanale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Antunovićka odlazi s mjesta potpredsjednice SDP-a zbog neslaganja s Milanovićem Slika nije dostupna Milanović: Nema predaje

No, Milanović je naglasio kako se SDP ne bi trebao baviti političkim suparnicima, nego ponuditi građanima novi model politike. Ipak, dodao je kako je i SDP pokazao visoku razinu srpljenja i kooperativnosti ne želeći dolijevati ulje na vatru kako bi se ispunili strateški ciljevi zemlje te poručio kako će u SDP-u i dalje biti strpljivi, ali da neće šutjeti.

>> Kosor: Milanović je trčao na svaki poziv Sanadera!

Milanović je još jednom ponovio kako se njegova stranka nema kome opravdavati niti dokazivati kao europska stranka i stranka za EU, upitavši kako to da su neka ključna poglavlja u pregovorima s EU pred zatvaranjem tek danas.

'Kako to da je najosjetljiviji dio našeg državnog tkiva, a to je pravosuđe i vladavina prava, nekoliko tjedana ili mjeseci prije završetka pregovora pod tolikom lupom. To znači da sustav ne valja', ustvrdio je pitajući može li se to doista promijeniti u nekoliko mjeseci. 'Ulaskom u EU, taj posao tek započinje', dodao je Milanović.
 

Predsjednik SDP-a uzviknuo je i nekoliko parola, među njima i 'Svi na posao, posao za sve'. Je li to parola s kojom SDP ulazi u preizbornu kampanju, tek će se vidjeti.

Kosor: SDP ne želi da RH završi pregovore do kraja lipnja

U međuvremenu, sastalo se predsjedništvo HDZ-a, sa kojega su 'odapete' nove strelice prema SDP-u. Predsjednica stranke i Vlade, Jadranka Kosor, na novinarsko pitanje kako je pozivala stranke opozicije da se pridruže u završetku pregovora s EU i što bi opozicija mogla učiniti, Kosor je napomenula kako je ona pozivala opoziciju da im ne odmažu. 'Dobro je da se vidi ako postoje oni, a očito postoje u oporbi, koji isto tako žele kao i mi da završimo pregovore do kraja lipnja da to javno kažu i da se u tom smislu pridruže na formalnoj razini. Ima onih koji to apsolutno ne žele, kao što je to sasvim sigurno SDP', kazala je Kosor. Poručila je da SDP posljednjih mjeseci nije učinio ništa iz čega bi se moglo iščitati da se radi o europski orijentiranoj stranci.

Kosor je istaknula kako o tome da je SDP protiv završetka pregovora govori i činjenica vezana uz dva zakona - zakon o sprečavanju sukoba interesa i zakon o policiji, koji su mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava. 'SDP ne samo da je bio protiv, nego je bio žestoko protiv s tendencijom da se ti zakoni nikada ne donesu i da se nikada ne provedu', rekla je Kosor.

Napominjući da zatvaranje Poglavlja 23 zahtjeva ogroman posao u kojem sudjeluje vlada, sudovi i Državno odvjetništo, premijerka Kosor je kazala kako je upravo SDP žestoko protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Predsjednica HDZ-a negirala je današnju izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića kako se prvi put ne zna kada će biti izbori. 'Zna se, izbori će biti do kraja 2011. Zakonski rok je do ožujka 2012., ali će biti do kraja ove godine', kazala je dodavši da će nakon lipnja obznaniti i datum izbora.

Čačić: Nećemo biti trinaesto prase

Istovremeno, predsjednik HNS-a Radimir Čačić progovorio je o podjeli vodećih mjesta u eventulanoj budućoj Vladi lijevog centra. Najavljuje da će predsjednik SDP-a, najveće stranke u koaliciji, Zoran Milanović biti premijer, a on kao predsjednik koalicijskog strateškog partnera HNS-a, potpredsjednik Vlade. Misli li istovremeno biti i ministar gospodatstva, Čačić nije htio otkriti. U govoru koji je održao pred organizacijom žena svoje stranke, poručio je da HNS neće biti 13. prase u obnašanju vlasti, već kičma buduće Vlade.

Ako budemo u vlasti, bit ćemo strateški partner. Ako ne, nećemo biti u vlasti. Stvari su krajnje jednostavne. Tko može i zna bez nas, hvala i doviđenja', poručio je Čačić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene